Haos na protestima u Parizu – suzavac, vodeni topovi, automobili u plamenu

Više od 110 osoba, među kojima je 17 pripadnika policije, povređeno je u novom sukobu demonstranata i policije u Parizu zbog povećanja taksi na gorivo. Tokom protesta "žutih prsluka", koji se održava treći vikend zaredom, uhapšeno je 270 ljudi. Na fotografijama i snimcima vide se zapaljeni automobili kraj puta.

Francuski premijer Eduar Filip je izjavio da su pojedini demonstranti napali policajce u retko kad viđenom nasilju u centru Pariza, prenosi AP.

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

Agencije su prenele da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju bezbednosne kordone na Jelisejskim poljima.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret "žutih prsluka" koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters.

Policija je suzavac upotrebila i protiv "žutih prsluka" ispred Trujumfalne kapije. Demonstranti su kamenicama zasuli policiju koja je zbog toga ustuknula, što su okupljeni burno pozdravili, javlja AP.

Agencija navodi da je većina demonstranata mirno protestovala, ali da su među njima bile i grupe ljudi sa kapuljačama koje su ispred Trijumfalne kapije dovukle građevinski materijal, uključujući i daske, i sve su to zapalile.

Policija je tada upotrebila vodeni top, a policija za razbijanje demonstracija suzavac.

Jedna grupa demonstranata uklonila je barijere koje štite Spomenik neznanom junaku iz Prvog svetskog rata da bi, kako prenosi AP, pozirali pored večnog plamena i pevali nacionalnu himnu. Tu grupu je policija uspela da rastera.

Zatvorene su robne kuće u centru Pariza "Galeri Lafajet" i "Prentan", javlja Rojters pozivajući se na portaprolke ove dve robne kuće.

Neimenovani očevidac je takođe ovoj agenciji rekao da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena blizu Jelisejskih polja.

Zamenik francuskog ministra unutrašnjih poslova Loran Nunjes je izjavio da se oko 3.000, kako je rekao, izgrednika nalazi oko avenije na Jelisejskim poljima i da je u Parizu raspoređeno 5.000 policajaca.

Pariska policija je saopštila da je do podneva uhapšena najmanje 81 osoba.

"Žuti prsluci" su za danas pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prestonicu, gde su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

U jutarnjim satima na Jelisejskim poljima, gde je i predsednička palata, okupilo se na stotine ljudi, a automobilima je zabranjen prilaz aveniji.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije juče urodio plodom pošto su neki predstavnici "žutih prsluka" napustili razgovore.

Oni su rekli da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u "žutim prslucima" – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako "žuti prsluci" izaberu predstavnike.

Filip je, zbog nasilja na ulicama francuske prestonice, odlučio da sutra ne putuje u Poljsku na samit o klimatskim promenama. Umesto njega tamo će otići ministar ekologije.

Makron: Nasilje nema nikakve veze s mirnim iskazivanjem gneva

Francuski predsednik Emanuel Makron sa samita G-20 u Buenos Ajresu poručuje da današnji talas nasilja i vandalizma u Parizu ni na koji način ne može opravdati i da nema nikakve veze sa mirnim ispoljavanjem legitimnog gneva.

"Ništa ne opravdava napade na bezbednosne snage, pljačkanje prodavnica, paljenje javnih ili privatnih zgrada, pretnje prolaznicima i novinarima ili uništavanje Trijumfalne kapije", rekao je Makron.

Oni koji čine nasilje, istakao je francuski predsednik, samo žele da šire haos, prenosi Rojters.

"Oni izneveravaju ciljeve za koje tvrde da streme ka njima. Biće identifikovani i pozvani na odgovornost pred sudom zbog svojih postupaka. Uvek ću poštovati proteste, ali nikada neću prihvatiti nasilje", poručio je predsednik Francuske, prenose mediji.

Makron je rekao da će sazvati sastanak visokih ministara čim se vrati u Pariz sutra ujutro, kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na nasilje.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво