Otet kineski novinar

Novinar koji je ispitivao sumnjive poslove sa nekretninama na severu Kine, nestao je pre dve nedelje. Sigurnosne kamere hotela zabeležile su kako ga petorica napadača silom ubacuju u automobil.

Đian Guan, novinar malog lista Vangluo Bao, koji je istraživao veze između prometa nekretnina i lokalne vlasti, poslednji put je viđen pre dve sedmice na izlazu iz hotela u severnoj kineskoj proviniciji Šansi.

Video kamere hotela zabeležile su da je Guan silom ubačen u automobil koji je čekao ispred zgrade.

Video snimci iz hotela Đindijang In, koji su objavjeni u dnevnku Bejđingnjuz, prikazuju kako Guan stoji u holu hotela i kako se otmičari pojavljuju.

"Od tada nije kontaktirao ni sa kim iz porodice", rekao je njegov sin Jufei Guan agenciji Rojters.

Prema njegovim rečima, porodica je najpre bila u ubeđenju da je njegov otac otišao da izveštava sa terena, ali su se svi zabrinuli kada se nikome nije javio nekoliko dana.

Jufei Guan otišao je u Šansi da traži oca koji je u glavnom gradu provincije Taijuanu istraživao tvrdnje o ilegalnim radnjama jedne kompanije za nekretnine koja je bliska sa vlastima.

Vratio se samo sa snimcima iz hotela o navodnoj otmici oca, ali je rekao da se nada da je njegov otac još živ.

Policija u glavnom gradu provincije potvrdila je da ispituje slučaj, ali detalji nisu saopšteni.

List za koji je novinar radio sarađuje sa lokalnom policijom.

Ovo je drugi slučaj u poslednjih nekoliko nedelja da zbog ispitivanja slučajeva korupcije u tom delu severne Kine novinari imaju probleme.

Ubistva novinara u Kini su veoma retka ali oni koji se usude da se suprotstave moćnicima rizikuju da budu prebijeni ili uhapšeni.

Početkom meseca novinarka državne televizije "Čajna Sentral Televižn" (China Central Television) uhapšena je u svom domu u Pekingu zbog optužbi tužioca u Šansiju da je primala mito.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво