Tenzije između Moskve i Kijeva, Rusija šalje još jedan S-400 na Krim

Nastavljaju se napetosti između Rusije i Ukrajine zbog incidenta u Kerčkom prolazu. Dve strane razmenjuju optužbe, a u pograničnim oblastima Ukrajine je danas stupilo na snagu ratno stanje u trajanju od 30 dana. Rusija najavljuje nove raketne sisteme na Krimu, a zapadni mediji spekulišu da bi predsednik Donald Tramp mogao da otkaže planirani sastanak sa Vladimirom Putinom na samitu G-20.

20.35 – Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protestnu notu Moskvi zbog, kako navode, nezakonitih akcija protiv mornara ukrajinske mornarice.

19.30 Komesar EU Johanes Han poručio da Rusija odmah mora da oslobodi ukrajinsku posadu i obezbedi medicinsku pomoć povređenom mornaru. Na Tviter nalogu Han je napisao da Kerčki prolaz mora da se otvori i omogući slobodna plovidba.

15.50 – Pretnje bombom, koje je danas primilo 15 tržnih centara širom Moskve, upućene su sa telefonskog broja registrovanog u Ukrajini, javila je agencija Tas, pozivajući se na neimenovane policijske izvore. 

13.34 – Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da je "orkestrirao pomorskim provokacijama" u Crnom moru kako bi povećao svoju popularnost uoči predsedničkih izbora koji treba da se održe sledeće godine. 

13.00 – Neidentifikovani napadači zapalili dve ruske banke u ukrajinskom gradu Lavovu, javlja agencija Tas.

10.55 – Ruski vojni minolovac "Viceadmiral Zaharin" upućen ka Azovskom moru. 

10.00 – Moskva najavila da će, uz postojeća tri, na Krim poslati još jedan PVO sistem S-400. 

Zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane, pukovnik Vadim Astafjev, rekao je da će Rusija pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protivavionskih raketnih sistema.

Astafjev je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem, prenosi AP.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protestnu notu Moskvi zbog, kako navode, nezakonitih akcija protiv mornara ukrajinske mornarice. 

U međuvremenu, ruski vojni brod minolovac "Viceadmiral Zaharin" krenuo je od Crnog ka Azovskom moru, piše Rojters.

Azovsko more, koje koriste i Rusija i Ukrajina, trenutno je u epicentru visokih tenzija nastalih nakon što je Moskva oduzela tri vojna ukrajinska broda i zarobila posadu.

Ukrajina tvrdi da su se brodovi ponašali u skladu sa međunarodnim pravilima, a Rusija navodi da Ukrajina nije tražila dozvolu za prolaz kroz Kerčki moreuz.

Zbog toga je u pograničnim oblastima te zemlje od jutros na snagu stupilo ratno stanje u trajanju od 30 dana. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u intervjuu za agenciju Rojters da je tražio telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali da nije bilo odgovora ruske strane pa je nemačku kancelarku Angelu Merkel zamolio da urgira kod ruskog predsednika da ta zemlja odmah oslobodi zarobljene ukrajinske mornare i brodove.

Komesar EU za proširenje Johanes Han napisao je da je situacija u Azovskom moru neprihvatljiva.

"Rusija mora odmah da oslobodi ukrajinsku posadu i obezbedi medicinsku pomoć povređenom mornaru. Kerčki prolaz mora da se ponovo otvori i omogući slobodna plovidba", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je za Vašington post da bi mogao otkazati sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G-20 u Argentini, zbog pomorskog sukoba Rusije i Ukrajine. Ipak, Putin je rekao da se nada sastanku sa američkim kolegom i razgovorima o trgovinskim barijerama. 

Putin se obratio i na ekonomskom forumu u Moskvi, gde je optužio Porošenka da je "orkestrirao pomorskim provokacijama" u Crnom moru tokom vikenda, kako bi povećao svoju popularnost uoči predsedničkih izbora koji treba da se održe u martu sledeće godine.

Rekao je da je Zapad spreman da oprosti mane ukrajinskih političara zbog toga što "propagiraju antiruske narative", prenosi Rojters.

Istovremeno, specijalni američki predstavnik za Ukrajinu Kert Volker rekao je da SAD žele da njihovi evropski saveznici razmotre uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije. 

Tenzije su se prenele i na ulice nekih ukrajinskih gradova. U Lavovu su nepoznati počinioci zapali dve ekspoziture ruske "Alfa banke".

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво