Porošenko: Niko više ne veruje Rusiji

Vrhovna rada je sinoć izglasala uvođenje ratnog stanja, dan nakon što su ruske snage zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu. Petro Porošenko smatra da odbijanje ruskog zahteva za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti pokazuje da više niko ne veruje Moskvi. Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je video-snimak u kojem ukrajinski mornari priznaju da su narušili rusku granicu.

U Ukrajini će sutra biti proglašeno ratno stanje, koje će trajati 30 dana i zahvatiće pojedine delove teritorije. Iz Kremlja je saopšteno da bi to moglo da dovede do povećanja tenzija na jugoistoku Ukrajine.

Ruske snage su 25. novembra zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da jučerašnje odbijanje ruskog zahteva za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti pod premisom da je Ukrajina navodno narušila rusku granicu, pokazuje da više niko ne veruje Rusiji.

"Postoje jasni dokazi o agresiji Rusije na Ukrajinu putem Azovskog mora. Šta je Putin čekao? Čekao je da ponovimo ono što je Gruzija uradila. Čekao je priliku da prolije krv stotine hiljada Ukrajinaca, ali Ukrajina je otišla drugim putem. Uradićemo sve što možemo kako bismo sačuvali našu zemlju", poručio je Porošenko na Fejsbuku.

Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je video-snimak u kojem ukrajinski mornari priznaju da su narušili rusku granicu.

Agencija AP navodi da za sada nije moguće utvrditi da li su mornari pričali pod prisilom, ali da se jasno vidi da je jedan od mornara čitao sa telepromptera.

U međuvremenu, Tas je objavio da je šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasil Gricak potvrdio informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaveštajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice.

"Oficiri ukrajinske obaveštajne službe izvodili su borbene zadatke kontraobaveštajne podrške odeljenju ukrajinske mornarice, u skladu sa Članom 12 ukrajinskog zakona o Službi bezbednosti Ukrajine", navodi se u Grisakovom saopštenju.

Rojters je prethodno objavio da je Grisak objavio da je ukrajinski vojni kontraobaveštajac teško ranjen nakon što je ruski avion ispalio rakete na ukrajinska plovila tokom njihovog sučeljavanja u nedelju.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu na "maksimalnu uzdržanost" i izbegavanje dalje eskalacije posle incidenta u Crnom moru.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Ukrajina i Rusija trebalo da svoje međusobne probleme reše kroz dijalog. On je naglasio da zvanična Ankara želi da Crno more bude "more mira", prenosi Rojters.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи