Međusobne optužbe Ukrajine i Rusije zbog tenzija u Azovskom moru

Rusija i Ukrajina optužuju se međusobno za kršenje međunarodnog prava pošto je ruska pogranična obalska straža pokušala bezuspešno da zaustavi dva artiljerijska ratna broda - oklopnjače, koje su kružnom putanjom obilazili Krim na putu ka ukrajinskoj luci.

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

U saopštenju je navedeno da su brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali da zaustave malu flotu naletanjem na tegljač i naneli mu manju štetu i da je taj incident pokazao da se Rusija ponaša agresivno i nezakonito.

Ruske agencije su, navodi Rojters, izvestile da je ruska Federalna služba bezbednosti optužila Ukrajinu da je nije unapred obavestila o plovidbi kao i da su ukrajinski brodovi izvodili opasne manevre sa ciljem da povećaju tenzije.

Kijev je, navodi britanska agencija, negirao da nije unapred dao obaveštenje.

Ukrajinska mornarica je saopštila da njena flota nastavlja putovanje uprkos svemu.

Generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov rekao je da je Kerčki prolaz zatvoren za civilnu plovidbu iz bezbednosnih razloga.

Sputnjiku je u FSB-u rečeno i da su podignuta dva "Su 25".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара