Šta je Kosovo Zapadu? Ništa i sve

Suočeni sa dilemom kako se odnositi prema najnovijem zaoštravanju u odnosima Beograda i Prištine, politika i mediji u Evropi odlučili su se da ostanu bez stava i ignorišu situaciju. Shodno tome, ni javnosti ne znaju da se taj hronični problem vratio u akutnu fazu. Današnji Samit EU pokazuje neodlučnost Unije da li se fokusirati na probleme koji nisu rešeni (Bregzit), na one koji su važili za rešene (Kosovo), ili one koji tek neće biti rešeni (prenos suvereniteta nacionalnih država na Uniju).

U odnosu prema političkom sporu Beograda i Prištine, Unija ostaje dosledna, a kad je urgentna logika situacije primora na preispitivanje zamrznutog stava, okreće glavu.

Interpol, na primer. Informacija da će Generalna skupština te organizacije biti održana u Dubaiju prošlog utorka i da će tom prlikom Kosovo postati novi član, dobila je veliki prostor u medijima nemačkog govornog područja. Ali samo dok nije postalo izvesno da neće. 

Dan kasnije, kada Priština nije dobila potrebnu većinu, tema Kosova je potonula, a medijski fokus se odjednom prebacio na opasnost da "jedan Rus postane svetski žandar" (naslov u austrijskom Die Presse).

Vest da Priština nije uspela da postane aktivni član Interpola – pasivni, kao što je rekao srpski ministar diplomatije Dačić, već jeste – time je gurnuta u slepi ugao ovdašnje medijske pažnje.

Temom "Kosovo (nije) u Interpolu" elektronski mediji nemačkog govornog područje se više nisu bavili. Štampani su je u sredu degradirali na fusnotu izveštaja o "Rusu" koji preuzima Interpol u stilu "lisice u kokošinjcu", kao što je grupa američkih senatora pisala Trampu tražeći da spreči unapređenje Aleksandra Prokopčuka, potpredsednika Interpola za Evropu, na mesto šefa globalnog Interpola.

Poenta je u sledećem: srpska javnost i zapadne javnosti su iz Dubaija gledale dva različita filma.

Za srpsku javnost je Skupština Interpola počela i završila sa temom Kosova, dakle pobedom. Za zapadne javnosti je skup takođe počeo temom Kosova, ali kad je tu doživljen poraz, prešlo se na drugu temu, otpor Rusiji, koja je okončana kompenzacijskom pobedom onog trenutka kad "Rus" nije izabran.

U tekstu austrijskog Die Presse (21. novembar) Prokopčuk se naziva Rusom ("prvi Rus na toj funkciji", "Rus glavni žandar", "Ukrajina protestuje zbog Rusa", "šta ako bude Rus?"), tačno onoliko puta koliko ga se predstavlja ličnim imenom, kao osobe rođene od majke i oca, a ne direktno iz krila ruske nacije.

U mirnodopskim prilikama bi svako spominjanje poraza i pobede trebalo staviti pod znake navoda, ali jezik ovdašnjih političkih analiza i medijskih komentara posle skupa u Dubaiju je dovoljno ratoboran da to nije neophodno.

Unazad gledano, skup u Emiratima je zaista bio o porazu i pobedi, čak najmanje za Srbe i kosovske Albance, a to već nešto govori.

Seks-prodaje

Sjedinjene Američke Države su se borile protiv imenovanja "Rusa" za šefa Interpola "ofanzivnim sredstvima" (Špigl) i "masivnom propagandom" (FAZ), dok je Srbija sprečila prijem Kosova u Interpol "agresivnom kampanjom" (iz izjave prištinskih vlasti koju su ovde svi preneli bez dodatnih objašnjenja, što znači kao činjenicu).

Sva tri navedena termina su bez sumnje ratnička, ali vrednosno različito obojena – dok reči kao "ofanzivno" i "masivno" imaju pozitivne konotacije, "agresivno" ima samo negativne.

"Ruska kandidatura je odbijena, bitka je dobijena! Slava Ukrajini!", prenosi Špigl tvit ukrajinskog ministra policije Arsena Avakova, objašnjavajući takvu reakciju njegovim "entuzijazmom" u pristupu ruskoj temi.

Istovremeno se reakcija srpske politike i javnosti na neuspeh Prištine da postane član Interpola, onda kad se rezultati tog dela skupa u Dubaiju uopšte spominju, naziva "euforičnom".

Razlika je ponovo u vrednosnom spinu koji takve sociolingvističke nijanse podaruju političkim događajima. "Entuzijasta" je neko kome možda nedostaju znanje i kompetencija za bavljenje dotičnim problemom, ali mu je srce na pravom mestu, bori se na strani dobra. "Euforičan" je neko ko je izgubio dodir sa stvarnosti, u perspektivi i kontrolu nad samim sobom.

U takvoj podeli vrednosnih pozicija, ukrajinski ministar Avakov bi bio entuzijastičan, ima mu pomoći, dok bi srpski ministar Dačić bio euforičan, nema mu pomoći.

Usput, austrijskim medijima je trebalo dva puna dana da prevedu Dačićevu igru reči o modusu kosovskog članstva u Interpolu. Jeste da je trajalo, ali sad svi uče i preštampavaju srpske fraze, i to od one vrste koja se ne uči u školi. Još se i izvinjavaju kad pogreše u ortografiji ili padežu.

Kuturna razmena među nacijama nekad zaista donosi neplanirano plodne rezultate!

Igla, malj i drugo svetlo oružje

Ratni vokabular dominira i u onim tekstovima gde se javnostima prezentiraju posledice neprimanja Kosova u Interpol.

"Posle uboda igle, sledi udarac maljem", komentariše minhenski SDZ odluku Prištine da carine na robu iz Srbije i BiH podigne najpre za deset odsto (igla), a onda podupla (malj).

SDZ: "Iza podizanja carina ne stoje naravno ekonomski, već čisto politički razlozi. To bi trebalo da bude alarm za evropsku politiku na Balkanu, jedan od mnogih koji se trenutno oglašavaju. Prostor ratova iz devedesetih ne miruje, naprotiv. Požari tinjaju na više strana, a iz Evropske unije ne stižu samo vatrogasci, već i palitelji. Na primer: Zagreb doliva ulje u vatru hrvatskih nacionalista u BiH, Mađarska se meša u unutrašnje makedonske konflikte".

Zaključak SDZ: "Što se kosovskih Albanaca i Srba tiče, oni su izgleda Briselski mirovni proces stavili ad akta i još ih samo zanima njihov stari konflikt."

Nemački Špigl je već u startnoj poziciji za otvaranje nove konfliktne zone u "dolini nezadovoljnih" kako glasi naslov teksta o preševskoj oblasti.

Špigl: "Srpsko Preševo sanja o otcepljenju. Na prvi pogled, idila u jednom gradu i dolini na jugu Srbije. Ali ljudi ovde hoće samo jedno – otcepljenje od Srbije i pripajanje Kosovu. Neki već govore o oružanoj borbi."

Za austrijski ORF, "nastavlja se trgovinski rat Beograda i Prištine". Dalje se ne objašnjava, pogotovo ne činjenica da za sada samo Priština vuče poteze, od igle do malja, u tom "trgovinskom ratu".

U tekstu pod naslovom "Kosovo uči od Trampa – i započinje trgovinski spor", švajcarski NZZ pokušava da svojim čitaocima objasni šta se to događa posle glasanja u Dubaiju.

NZZ: "Podizanjem carina od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, najmlađa evropska država je proigrala mnogo međunarodne dobre volje. Time kosovske vlasti pokazuju ne samo da im je bio drag Bil Klinton, već da im i sadašnji šef Bele kuće leži na srcu. Vlasti u Prištini su marljivi učenici Donalda Trampa. Kao da Tramp već nije napravio dovoljno štete svojom carinskom politikom, sada je Priština krenula u kopiranje. Potez je usledio samo dan posle propalog pokušaja Kosova da postane član međunarodne policijske organizacije. Nema tu nikakvog slučaja. Pre bi se reklo da je Priština uverena kako je Beograd 'agresivnom kampanjom' sprečio njihovo članstvo."

NZZ: "Prištinska odluka se igra sa međunarodnom dobrom voljom i minira briselski dijalog Kosova i Srbije. Ona predstavlja jasan primer kršenja odredaba Cefte. Ali, kad se njihov veliki uzor Amerika ne pridržava multilateralnih trgovinskih odredaba, to je ohrabrenje za Kosovo da i samo krene u samovolju. Trampovo seme dobro napreduje, barem na Zapadnom Balkanu."

Bečki dani "mosta" između Istoka i Zapada odbrojani?

Iako neki od komentara pokazuju distancu prema postupcima prištinskih vlasti, ni politika na Zapadu, ni mediji, pa shodno tome ni javnosti nisu spremne da promene ugao gledanja.

Nije slučajno ni to da u skupljenom i gore prezentiranom ratničkom vokabularu ima sva sila poraza, pobeda, ofanziva, agresije, maljeva, oružane borbe, bitaka i ratova, ali se osveta kao srodna reč u toj porodici jezičkog smisla ne spominje.

Osveta je reč koja bi sasvim konkretno objasnila uvođenje duplih prištinskih carina, ali svejedno upadljivo fali u svim komentarima i izbegava se čak i kad joj se priđe sasvim blizu.

Ali reći da se Priština sveti zbog osujećenog članstva u Interpolu značilo bi prebaciti odgovornost na prištinsku stranu. A to je nemoguće, zato što se time potresa skoro vojno hijerarhizovani status koji kosovska tema uživa u evropskoj politici i medijima.

Jedina mogućnost da ta vertikala omekša bila bi nova međunarodna konferencija o Kosovu, ali o tome ne odlučuje Štrahe, već Vašington, Pariz, London i Berlin.

Koliko Beč uopšte može i hoće ovog trenutka u odnosu prema regionu, postaje upitno posle najnovije "integrativne strategije" za Austriju, koju je pre tri sedmice objavilo američko ministarstvo spoljnih poslova.

U.S. Department of State, citat iz dokumenta od 30. oktobra: "Austrija se odnosi vrlo prijateljski prema američkoj politici u regionu. U isto vreme, međutim, rastući ruski i kineski uticaj u samoj Austriji i u regionu podvlače hitnost napora s naše strane da se tome aktivno suprotstavimo. (...) Konačno, predstava koju Austrija ima o samoj sebi kao diplomatskom "mostu" sa ekvidistancom prema velikim silama u takmičenju za prevlast, zahteva snažni angažman s naše strane. Austriji se mora objasniti da je ona čvrsto ukorenjena u Zapad."

I zato, Kosovo je samo malo poglavlje u knjizi koju zapadna politika piše o Rusiji.

broj komentara 20 pošalji komentar
(nedelja, 25. nov 2018, 20:20) - Vindobona [neregistrovani]

Bravo

Svaka cast, verujem da je malo citalaca to povezalo.

(nedelja, 25. nov 2018, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Ништа и Све...

Салахудинов одговор по заузимању Јерусалима на питање дотадашњег хришћанског владара "Шта ти значи Јерусалим?---Ништа и Све".

(nedelja, 25. nov 2018, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

Nasi saveznici

Rusija i Kina ekonomski i vojno jacaju.To zapad nije ni sanjao da ce Kina sledece godine biti ekonomska sila br.1.kao i da se Rusija podigla na noge posle Jeljcina.Vreme ipak radi za nas.Necemo parce svoje zemlje ostaviti teroristima i ratnim zlocincima sa tzv.Kosova.Nasi preci su vekovima trpili zulum siptara od ubistava,otimanja zemlje i stoke pa do prisilnog iseljavanja ali su ipak opstali u manjem broju.Mi kao drzava ne smemo dozvoliti da nam se ponovo desi pogrom od strane terorista.Bude li ne daj boze do slo do toga branicemo ih svim silama.Zapad nek vidi sta ce sa svojim teroristickim pulenima ili zatvor i izbor normalnih ljudi koji su za mir i toleranciju ili ono drugo sto niko ne zeli.Izbor je na njima.Mi svoj put znamo ne damo Kosmet nikom pa ni teroristima.To je jedina omupirana zemlja na svetu gde su teroristi na vlasti.

(nedelja, 25. nov 2018, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

Ne interesuje me

Sta je Kosmet zapadu nama je sve i bez njega ne treba da postojimo ni kao drzava ni kao narod.Zbog toga sto su hiljade srpskih rodoljuba polozili svoje zivote vekovima unazad.Zapad se polako rastura po svim savovima unistice ih migranti.Bojim se da je ovo izaslo iz kuhinje sa ostrva pa da ce poceti redom da hibridno ratuju malo jug Srbije Raska oblast...onda kraja nema boricemo se dok nas ima.Kome odgovara ekonomski ojacala Srbija zapadu sigutno ne.

(nedelja, 25. nov 2018, 13:56) - milan lala [neregistrovani]

Nova stvarnost

Pisanje stampi EU pokazuje cinjenicu da se zapadna hegemonija raspada. Ne naviknuti na novo globalno cinjenicno stanje neuspesno tragi komicno u medijima pokusavaju izvrnuti stvarnost.Ranije nije bilo potrebe u medijima toliko lagat i okretati cinjenice jer je njihova globalna hegemonij bila neprikosnovena. Kao sad objasniti javnosti da je mala Srbija izborila pobedu u Interpolu protiv celog zapada na celu sa SAD i da je na planetarnom nivou njihova zapadna hegemonija dozivela debakl . Kako objasniti da su razljuceni hegemonisti iz pakosti uveli anticivilizaciske taxe Srbiji, na tako nesto zombirana javnost nije navikla . Zato se pribegava ovakom pisanju. No nece ni to mocu jos dugo . Netreba se mnogo oko ovog uzbudjivati , naviknuce se oni svi polako na novu globalnu stvarnost i poceti pisati onako kao jeste .

(nedelja, 25. nov 2018, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

Трамп

Потези Трампа су пропали јер је истог тренутка следио одговор и контра мере. Наш одговор је да ћемо да будемо добри, поштени и исправни. Тако смо деведесетих много изгубили, нити смо очекивали да неко против договора крене на колону војника који су се повлачили нити да ће неко без одлука УН да бомбардује државу у сред европе. Да наша војска није хтела да буде поштена него да је узвратила све би можда било другачије. Али је боље што смо се одвојили од оних који болују од мржње према нама и имају комплекс ниже вредности.

Што се Дачићеве игре речи тиче, ја сам укапирао за две секунде али они не могу јер им ни у каквој комбинацији КиМ не постоји као део Србије па да га тако замисле.

(nedelja, 25. nov 2018, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Одушевљење

Шпигл: "Српско Прешево сања о отцепљењу. На први поглед, идила у једном граду и долини на југу Србије. Али људи овде хоће само једно – отцепљење од Србије и припајање Косову. Неки већ говоре о оружаној борби."

Посто се понекад запитам, да ли ја уопште живим у овој земљи, јер изгледа да ови из њихових медија много боље знају ко ми је комшија, него ја... Колико је њихова машта јака, не могу да верујем. А "генијалност" у закључивању - ту сам апсолутно одушевљен. У првој реченици говори како Косово диже из политичких разлога царину (и притом се игнорише да је то кршење ЦЕФТА али кога брига за тај споразум који је погурала ЕУ... аа да...), а у следећој реченици да су обе стране ставиле Бриселски споразум ад акта. Дакле, закључак: Ако једна страна крши споразум, то значи да су га обе ставиле ад акта. Напросто сам одушевљен тим закључивањем у 21. првом веку, као и онима који верују томе, а не да стану и да размисле како је уопште то могуће што је написано...

(nedelja, 25. nov 2018, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Zavisnost

Postoji direktna, vrlo licna "zavisnost" ne drzava, vec pojedinaca, a takvih je hiljada, od samoproglasene drzavice KiM. Ona nista ne znaci, ni teritorijalno, ni politicki, ni ekonomski, ni istorijski, a opet ne izlazi sa agende EU i Amerike. Sta je onda iza toga, sta drugo moze da bude nego novac i zavisnost? Ovo drugo se moze tumaciti na desetine nacina, kao recimo umesanost u prljave rabote, pa time licna ucenjenost pojedinaca. A kada je takvih desetina, stotina ili hiljada, onda to postaje stravicno zamrseno klupko, iz kojeg pojedinac nema nikakve sanse da se izvuce. Sa svake strane ga neko ili nesto podseca da je deo necega sto se ne sme razotkriti, da su porodice i zivoti u pitanju, dokumenti, snimci, svedoci, racuni, tragovi na sve strane.

(nedelja, 25. nov 2018, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

ništa i sve

Sve je to politika nek se zna ko kosi a ko vodu nosi

(nedelja, 25. nov 2018, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Mediji u EU

Vecinu medija u EU na ovaj ili onaj nacin, direktno ili indirektno kontrolisu Ameri, cak i kad se njihovi politicari oglase na ovakve i slicne dogadjaje poput Strahea u Austriji mediji se ne oglasavaju. Zivim u NL i ista je situacija, sve sto ne odgovara Amerima u svijetu se ili ne objavi ili slusamo USA verziju dogadjaja. NL je jos u goroj situaciji od AT posto je i vojno okupirana od strane USA, pored USA vojne baze tu je i 14 (za koje se zna) USA bojevih glava.