Beč: Digitalizacija most za približavanje ljudi

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju Marija Gabrijel poručila je sa Bečkog ekonomskog foruma, koji je okupio i premijere država Zapadnog Balkana, da je digitalizacija "most za približavanje ljudi", a da su zemlje regiona pokazale svoju odlučnost da i na ovom polju rade za dobrobit svojih građana.

"U junu smo pokrenuli digitalnu agendu za Zapadni Balkan, a danas već napredujemo u tome. Prvenstveno se radi o mladima, srednjim i mladim preduzećima i zajedničkoj budućnosti", rekla je Marija Gabrijel.

Navela je da je jedna od važnih inicijativa u tom pogledu plan za snižavanje tarifa za roming među zemljma Zapadnog Balkana.

"Za sada imamo regionalni roming sporazum za četiri zemlje, a sledećeg meseca ćemo imati novi sporazum za šest zemlja", najavila je evropska komesraka.

Važno je, dodala je, da je među državama regiona važno razgovarati i o bezbednosti, konkretno u oblasti sajber sigurnosti, ali i o nastavku investiranja u obuku za digitalne poslove i digitalnu infrastrukturu u regionu.

"Digitalizacija je mogućnost za poboljšanje života građana i bolju pripremu Zapadnog Balkna za digitalnu budućnost", zaključila je Gabrijelova.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da njegova zemlja ima ambicije da napreduje u procesu pristupanja EU tokom austrijskog predsedvanja.

Marković svoj optimizam zasniva na, kako kaže, izveštaju Evropske komisije o vladavini prava koji je pokazao "balansiranu i relanu sliku" napora koje Crna Gora sprovodi u reformskim procesima u zemlji.

"Bečki ekonomski forum posvećen digitalizaciji je važan i za dalji razvoj naših reformi", poručio je Marković.

Zamenik premijera Makedonije Kočo Angijušev ocenio je da je njegova zemlja posvećena sve boljim odnosima sa susedima. On je kao primere za to naveo sporazum o prijateljstvu i dobrosusedskoj saradnji sa Bugarskom, kao i premošćavanje dugogodišnjeg problema pitanja imena između Atine i Skoplja.

"U završnoj smo fazi rešavanja ovog pitanja. Mislim da ćemo do kraja januara moći da u parlamentu zavšimo taj posao što će nam otvoriti puta za EU i NATO integracije", kaže Angijušev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво