Buš u oproštajnoj poseti Iraku

Predsednik SAD Džordž Buš podržao bezbednosni sporazum sa Irakom i istakao da "posao nije bio lak i da je bio neophodan za američku bezbednost i mir u svetu". Oproštajna poseta američkog predsednika završena incidentom koji se dogodio na konferenciji za novinare kada ga je jedan irački novinar gađao cipelama.

Odlazeći američki predsednik Džordž Buš i irački premijer Nuri al-Maliki potpisali su u Bagdadu bezbednosni sporazum kojim se predviđa povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011. godine.

Dvojica lidera stavili su svoja imena na dokument koji su 17. novembra zvanično potpisali šef iračke diplomatije Hošijar Zebari i američki ambasador Rajan Kroker, prenele su agencije.

Buš je doputovao u nenajavljenu posetu Bagdadu, samo nekoliko nedelja pre nego što će napustiti predsedničku funkciju, ostavljajući u nasleđe novoizabranom predsedniku Baraku Obami rat u Iraku.

Buš je u tajnosti otputovao u Bagdad, gde je razgovarao sa predsednikom Džalalom Talabanijem i premijerom Malikijem, prenela je agencija Rojters.

Talabani je nazvao Buša velikim prijateljem iračkog naroda "koji nam je pomogao da oslobodimo našu zemlju" i dodao da se nada da će se to prijateljstvo nastaviti pošto Buš napusti funkciju.

Buš je rekao da je došao da podrži bezbednosni sporazum i istakao da "posao nije bio lak, ali je bio neophodan za američku bezbednost, iračku nadu i mir u svetu".

Na konferenciji za novinare, posle sastanka sa Malikijem, Buš je pohvalio napredak na polju bezbednosti i dodao da je pre samo dve godine "ovakav sporazum izgledao nemoguć".

Iako sporazum predstavlja čvrstu osnovu za Irak "još ima puno posla da se uradi", istakao je Buš.

"Rat nije gotov", poručio je američki presednik, kome je ovo četvrta poseta Iraku od započinjanja angloameričke intervencije u toj zemlji u martu 2003. godine.

Sporazumom Vašingtona i Bagdada otvara se put za povlačenje američkih vojnika iz iračkih gradova do sredine 2009. godine, a u potpunosti iz cele zemlje do kraja 2011. godine.

Sporazum je, posle žestoke rasprave, usvojen u iračkom parlamentu, a planirano je da se Iračani sledeće godine izjasne o tom dokumentu.

U ratnoj intervenciji u Iraku, za proteklih šest godina, učestvovalo je oko 140.000 američkih vojnika, a više od 4.200 ih je ubijeno, uključujući i druge službenike u američkoj vojsci.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи