Mej: Nisam "moderni Čemberlen"

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je optužbe da predstavlja "modernog Nevila Čemberlena", premijera koji se, godinu dana pre izbijanja Drugog svetskog rata, hvalio da je obezbedio mir sa Hitlerovom Nemačkom.

Neki poslanici premijerkine Konzervativne stranke za njen plan napuštanja Evropske unije tvrde da je kapitulacija, koja će učiniti da Britanija i po napuštanju tog bloka u martu 2019. godine, i dalje bude podređena pravilima EU.

Upitana da li sebe smatra "modernim Čemberlenom", Tereza Mej je za radio El-Bi -Si izjavila: "Ne, i razlog za to je sledeći: Nećemo biti zauvek prikovani za nešto što ne želimo".

Rojters podseća da je Čemberlen 1938. godine po povratku iz Nemačke. mašući tekstom sporazuma koji je potpisao sa Hitlerom, a za koji je rekao da obezbeđuje "mir za naše vreme".

Taj sporazum se ubrzo pokazao bezvrednim i smatra se neuspešnim pokušajem popuštanja Nemačkoj.

Čemberlen je, po izbijanju rata, smenjen 1940. godine i na njegovo mesto došao je Vinston Čerčil.

Dok britanski mediji spekulišu da bi još ministara moglo da podnese ostavku zbog dogovora o Bregzitu, Mejova nastavlja da brani svoj dogovor sa Evropskom unijom.

U centru pažnje medija bio je ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv, za kojeg su mnogi smatrali da je jak kandidat za podnošenje ostavke.

Međutim, prema najnovijem razvoju događaja, Gouv je ipak odlučio da ostane u kabinetu Mejove, prenosi Gardijan.

Na pitanje novinara Ej-Bi-Sija o ostavkama u vladi, Mejova je rekla da ne govori o stvarima koje se tiču rekonstrukcije njenog kabineta dodajući da će ubrzo imenovati novog ministra za Bregzit.

Mejova je istakla da veruje da je njen dogovor o izlasku Britanije iz EU "zaista najbolji dogovor za Britaniju".

Britanska premijerka je ranije poručila da će se boriti da sačuva svoj dogovor o Bregzitu sa Evropskom unijom jer veruje da je on u najboljem interesu građana.

Upozorila je da, ako se ne nastavi sa tim sporazumom, niko ne može sa sigurnošću da zna koje će posledice uslediti. Bio bi to korak ka neizvenosti, dodala je Mejova.

Mejova je ranije rekla poslanicima da imaju jasan izbor – ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima za povlačenje te zemlje iz EU.

Nekoliko britanskih ministara je nakon toga podnelo ostavke, među njima i ministar za Bregzit Dominik Rab, a u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи