En-Bi-Si: Tramp proteruje Gulena?

Bela kuća traži načine kako da se reši Fetulaha Gulena, najvećeg rivala turskog predsednika Redžepa Erdogana koji živi u SAD u nadi da bi takav potez omekšao stav Turske kada je reč o ubistvu novinara Džamala Kašogija, navode dvojica visokih američkih zvaničnika.

Zvaničnici administracije predsednika Donalda Trampa zatražili su prošlog meseca od federalnih agencija za sprovođenje zakona da razmotre pravne načine da uskrate gostoprimstvo verskom vođi Fetulahu Gulenu, kako bi ubedili turskog predsednika Redžepa Erdogana da ublaži pritisak na saudijsku vladu posle ubistva Kašogija u konzulatu te zemlje u Istanbulu, navode izvori bliski Trampovoj administraciji.

Napori uključuju smernice Ministarstvu pravosuđa i FBI-ja da ponovno otvore slučaj za izručenje Gulena, kao i zahtev za informacije o njegovom pravnom statusu u Odeljenju za državnu bezbednost, rekli su izvori.

Bela kuća je posebno želela detalje o Gulenovom statusu rezidenata u SAD. Gulen ima Zelenu kartu i živi u Pensilvaniji od kraja devedesetih godina.

Ove navode nisu želeli da komentarišu ni u Nacionalnom savetu za bezbednost ni u FBI-ju, a za komentar nije bio dostupan ni advokat verskog vođe Fetulaha Gulena. 

Turski zvaničnici ne vide vezu između ova dva slučaja i kažu da će nastaviti da insistiraju na izručenju Gulena iz SAD, ali da ih to neće sprečiti da do kraja dovedu istragu o ubistvu Džamala Kašogija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво