Saudijski tužilac otkrio nalogodavca ubistva Kašogija

Ubistvo novinara Džamala Kašogija naredio je šef pregovaračkog tima koji je poslat u Istanbul kako bi ga vratio u Saudijsku Arabiju, saopštio je saudijski javni tužilac. Ministar spoljnih poslova Adel el Džubeir tvrdi da prestolonaslednik Muhamed bin Salman nije imao "apsolutno ništa" sa ubistvom.

Javni tužilac je zatražio smrtnu kaznu za pet od 11 osumnjičenih za ubistvo Džamala Kašogija. Pet osoba, kojima preti smrtna kazna, "direktno je umešano u davanje naloga za ubistvo i izvršavanje tog zločina", naveo je tužilac.

Dodao je da nije poznato gde se nalazi Kašogijevo telo, i naveo da je u toku istraga kako bi se utvrdila lokacija na kojoj se nalaze ostaci tela ubijenog novinara, preneo je Rojters.

Rekao je da je Kašogi, kritičar saudijske politike, ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra pošto mu je ubrizgana smrtonosna injekcija, a njegovo telo raskomadano i izneto iz zgrade.

U međuvremenu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da njegova zemlja nije zadovoljna smrtnom kaznom koju saudijski javni tužilac traži za petoro osumnjičenih.

Čavušoglu, naime, insistira na tome da bi osumnjičenima koji su zadržani u pritvoru u Saudijskoj Arabiji zbog ubistva Kašogija trebalo da se sudi u Turskoj, prenosi AP.

Kaže i da Turska nije zadovoljna "pojedinim objašnjenjima" saudijskih vlasti, smatrajući da je potrebno da se otkrije i ko je naredio ubistvo Kašogija, odnosno ko su "pravi počinioci". "Ovaj proces ne može se završiti na ovaj način", poručio je Čavušoglu.

Komentarišući navode saudijskog tužioca da je Kašogijevo telo raskomadano, Čavušoglu je rekao da to nije "spontana stvar", navodi Rojters.

"Neophodna oprema i ljudi su prethodno obezbeđeni kako bi ga ubili i potom raskomadali", naveo je Čavušoglu, koji ima sumnju i u vezi s činjenicom da je Saudijska Arabija optužila samo 11 od 18 osumnjičenih, koliko je zadržano u pritvoru.

Istovremeno, pozvao je Rijad da otkrije gde se nalaze ostaci Kašogijevog tela. "Gde je telo ubijenog Kašogija? Gde je bačeno, gde je zakopano?", pitao je Čavušoglu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара