Hant: Dogovor o Bregzitu 95 odsto gotov

Dogovor o Bregzitu je oko 95 odsto završen, ali je za sada nejasno kada će razgovori biti okončani, rekao je ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant.

Upitan o stanju dogovora o izlasku Britanije iz Evropske unije, Hant je rekao da ne može da odgovori na to pitanje, jer su u pitanju pregovori, a u njima postoje dve strane.

"Još uvek nemamo rešenje. Mislim da su obe strane ohrabrene činjenicom da je mnogo toga postignuto. Pominje se da je 95 odsto gotovo i to je verovatno tačno", rekao je Hant.

Kako kaže, preostalih pet odsto će biti teško, jer nije moguće odrediti kada će se završiti pregovori.

"Ubeđen sam da je rešenje moguće, ali je ovo poslednji ključni period", rekao je Hant.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je sinoć da su pregovori o izlasku njene zemlje iz EU "izuzetno teški", ali da su "sada u finišu".

"To neće biti sporazum po svaku cenu", naglasila je Mejova, u obraćanju predstavnicima vlasti grada Londona na godišnjem banketu gradonačelnika, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako je premijerka navela, dve strane rade "po celu noć" kako bi postigle napredak u pregovorima i došle do rešenja.

Dve strane nastoje da postignu dogovor o načinu očuvanja "nevidljive granice" između Severne Irske, koja deo Velike Britanije, i Republike Irske, članice EU, što je glavni kamen spoticanja u pregovorima o Bregzitu.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije izjavio je da "još nije pronađeno rešenje i da se nastavljaju intenzivni napori u pregovaranju".

Neimenovani izvor britanske vlade naveo je da bi razgovori trebalo da se završe do srede, kako bi krajem meseca mogao da se održi samit o finalnom sporazumu o istupanju Britanije iz evropskog bloka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи