Tenzije u Pojasu Gaze, pešadija Izraela na granici

Palestinski ekstremisti iz Pojasa Gaze od juče su na jug Izraela ispalili 370 projektila. U Aškelonu je poginuo muškarac, prva izraelska žrtva od 2014.te godine. Izraelski sistem protivvazdušne odbrane, "Gvozdena kupola", presreo je oko sto raketa, dok je u pojasu Gaze iz vazduha pogođeno više od stotinu palestinskih vojnih ciljeva. Uništena je i trospratna zgrada Televizije "El Aksa" pokreta Hamas, jer je, kako se navodi, emitovala nasilnu propagandu i ekstremistima obezbeđivala operativne poruke

U najnovijim sukobima izraelske vojske i naoružanih Palestinaca iz Pojasa Gaze poginuo je jedan civil u Izraelu i četiri palestinska borca, a organizacija Hamas zapretila je da će nakon granatiranja grada Aškelona na jugu Izraela njene sledeće mete biti gradovi Ašdod i Beršeba ukoliko Izrael nastavi sa vazdušnim napadima na Pojas Gaze.

AP prenosi da je portparol vojnog krila Hamasa, koji se predstavio kao Abu Obeida, poručio da je napad na priobalni grad Aškelon pokazao da se on "našao u dometu vatre kao odgovor na bombardovanje zgrada u Gazi". 

On je kazao da su Ašdod i Beršeba "sledeće mete ukoliko neprijatelj nastavi da bombarduje civilne zgrade".

U većem delu južnog Izraela otkazana je nastava u školama, a iz straha od novih napada odloženi su i lokalni izbori.

Rojters navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao za danas sastanak svog bezbednosnog kabineta kako bi raspravljali o narednim potezima Izraela, a tamošnja vojska objavila je da je uputila pojačanja u pešadijskim i oklopnim jedinicama ka granici sa Pojasom Gaze.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov uputio je na Tviteru poruku obema stranama u sukobu.

"Eskalacija u poslednja 24 sata je ekstremno opasna. Granatiranje mora da stane, uzdržanost moraju da pokažu svi!", poručio je Mladenov.

Iz njegovog kabineta prethodno je saopšteno da su napori u toku kako bi se "osiguralo da se Gaza vrati s ivice provalije".

Prva žrtva posle četiri godine 

Izraelske medicinske službe objavile su da je muškarac ubijen, a žena kritično ranjena pošto su zatrpani u stanu prilikom jutrošnjeg napada granatom iz palestinskog Pojasa Gaze na stambenu zgradu u gradu Aškelon na jugu Izraela, prenosi AP.

Agencija navodi da je ovo prva žrtva u Izraelu od rata u Pojasu Gaze 2014. godine.

Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz Pojasa Gaze od ponedeljka popodne ispalili 400 projektila, od kojih je oko 100 presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola".

AP navodi da je Izrael pogodio više od 100 vojnih ciljeva u Pojasu Gaze.

Navodi se da su zvaničnici UN objavili da zajedno s Egiptom rade na okončanju aktuelnih borbi u Pojasu Gaze.

Izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze uništio je noćas sedište TV stanice pokreta Hamas, El Aksa, a zaposleni su evakuisani i nema izveštaja o povređenima.

Izrael je uoči vazdušnog napada ispalio hice upozorenja, pa je stanica obustavila emitovanje programa, da bi nekoliko minuta kasnije u vazdušnom udaru trospratna zgrada bila unistena, javio je AP.

Portparol Hamasa, Favzi Barhum, osudio je napad kao "varvarsku i drsku agresiju".

Izrael je saopštio da je ta stanica "emitovala nasilnu propagandu" i da je ekstremistima obezbeđivala "operativne poruke".

U palestinskom Pojasu Gaze juče je u prisustvu hiljada ljudi održana sahrana sedam pripadnika ekstremističke organizacije Hamas, koje su sinoć ubile izraelske snage, a tokom sahrane maskirane naoružane osobe u kamuflažnim uniformama uzvikivale su "osveta".

Istog dana granatom je pogođen autobus na izraelskoj strani granice, pri čemu je jedna osoba ranjena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи