Igle u jagodama, istraga u svim australijskim državama

Slučaj igala u jagodama koji je krajem avgusta potresao Australiju, zahuktava se na sudu u Brizbejnu. Žženi odgovornoj za podmetanje igala, Maj Ut Trinh, preti zatvorska kazna do 10 godina. Protiv nje je podignuta optužnica za kontaminiranje robe iz pakosti - s namerom da nanese štetu ekonomiji države.

Čista zloba ili osveta motivisale su 50-godišnju nadzornicu farme jagoda da u voće stavlja igle i špendale, saopštio je sud u Brizbejnu.

Maj Ut Trinh uhapšena je u nedelju nakon opsežne policijske istrage pokrenute u septembru kada je jedan čovek završio u bolnici jer je pojeo jagodu sa metalnim predmetom opasnim po život. Horor scenario ubrzo postaje strašniji - širom Australije prijavljeno je više stotina slučajeva podmetanja igala.

Za informaciju koja bi dovela do hapšenja krivca, ponuđeno je 100 hiljada dolara. Ipak, da se to dogodi pomogla je DNK analiza: pri pregledu jagoda pronađen je genetički materijal gospođe Trinh.

"Posle prvog prijavljenog slučaja, dobili smo još 230 prijava širom Australije. Od 68 brendova jagoda, samo u Kvinslendu je pogođeno 49. Igle su pronađene u većini ovog voća", kaže detektiv Džon Voker iz policije Kvinslenda.

Samo u Kvinslendu, godišnja proizvodnja jagoda donosi 160 miliona australijskih dolara.  Samopusluge su bile prinuđene da ih povuku sa polica, farmeri su bacili tone ovog voća. Panika se proširila i na Novi Zeland.

"'Ovo je jedna od najtežih istraga u kojima sam učestvovao. Jedinstvena je po tome što u njoj učestvuje više od stotinu stručnjaka za kriminal. Istraga se vodi u svim australijskim državama", kaže Kvinslenda.

Istraga je daleko od kraja. Gospođa Trinh suočava se sa sedam tačaka optužnice. Tužilaštvo tvrdi da bi trebalo da ostane u pritvoru jer ima onih koji je traže zbog osvete. Australija je nedavno podigla maksimum zatvorske kazne za kontaminiranje robe - do 15 godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво