Trampove poruke po povratku iz Pariza

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da se "tek vratio iz Pariza" s obeležavanja 100. godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata, gde je svetskim liderima poručio da Vašington plaća "hiljade milijardi dolara" za vojnu zaštitu drugih zemalja i da "takva situacija ne može da se nastavi".

"Tek što sam se vratio iz Francuske, gde je mnogo toga postignuto na mojim sastancima sa svetskim liderima", tvitovao je Donald Tramp.

Ocenio je da "nikada nije lako kada iznesete činjenicu da prema SAD treba da se ponašaju pravično, što nije rađeno, kako na vojnom tako i na trgovinskom planu".

"Mi plaćamo VELIKE delove (budžeta namenjenih) za zaštitu drugih zemalja, stotine milijardi dolara, da bismo imali tu privilegiju da gubimo stotine milijardi dolara u trgovini sa tim istim zemljama. Rekao sam im da takva situacija ne može da se nastavi – to je, kao što je i uvek bilo, smešno nepravično prema SAD. Ogromne količine novca potrošene na zaštitu drugih zemalja, a mi zauzvrat nemamo ništa osim trgovinskih deficita i gubitaka", naveo je američki predsednik na ovoj društvenoj mreži.

Dodao je da je "vreme da ove bogate zemlje ili plaćaju SAD za sjajnu vojnu zaštitu, ili da se štite same".

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.

Tvitovi o požarima

Donald Tramp je tokom vikenda tvitovao i o požarima. Izneo je svoju teoriju o pravim krivcima za najrazorniji požar u istoriji te zemlje.

Kako piše Si-En-En, Tramp je u subotu navukao bes lidera vatrogasnih organizacija tvitom u kojem je napisao:

"Nema razloga za ove masivne, smrtonosne i skupe šumske požare u Kaliforniji osim jako lošeg upravljanja šumama. Milijarde dolara daju se svake godine, s toliko izgubljenih života, a sve zbog katastrofalno lošeg upravljanja šumama. Ispravite to sada ili nema više saveznih isplata!"

U nedelju je u novom tvitu ponovio svoju "dijagnozu", odnosno predlog za rešavanje problema: "Ispravnim upravljanjem šumama možemo zaustaviti pustošenje koje se neprestano događa u Kaliforniji. Opametite se!"

U Kaliforniji su inače na vlasti demokrate, na koje se Tramp redovno obrušava tvrdeći da će praktično upropastiti SAD ako dođu na vlast u Vašingtonu, preneo je Indeks.

Vatrogasni zapovednici ubrzo su "prozvali" Trampa zbog, kako tvrde, vređanja vatrogasaca i uvlačenja politike u ovu prirodnu katastrofu.

Oko Trumpove poruke kojom je još jednom izazvao tenzije u trenutku nacionalne tragedije oglasio se i demokratski senator iz Kalifornije Henri Stern.

"Požari ne poštuju politiku, stoga bih molio predsednika da proglasi tešku katastrofu i ne pravi od ovoga politički incident. Imamo mnoge stranke, mnoge poglede na stvari, a ovde se zaista ne radi o politici. Ovde se radi o ljudima", rekao je.

Trampu su odgovorile i neke poznate ličnosti – pop pevačica Keti Peri, glumac Leonardo Dikaprio.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се