Zehofer: Odlazim sa mesta lidera stranke, ostajem ministar

Šef nemačke policije Horst Zehofer izjavio je da odlazi sa čela svoje Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ali da ostaje ministar unutrašnjih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel.

"Ja sam ministar unutrašnjih poslova i nastaviću da vršim tu funkciju", rekao je novinarima Horst Zehofer.

Agencija AP napominje da su mediji spekulisali da Zehofer namerava da podnese ostavku na obe funkcije.

O podnošenju ostavke u stranci, Zehofer je naveo da će kasnije ove nedelje objaviti kada će to učiniti.

Zehofer je ponovo izabran za lidera CSU u decembru prošle godine, međutim posle lošeg rezultata na izborima u Bavarskoj pokrenuto je pitanje njegovog odlaska sa čela stranke.

CSU je predvođen Zehoferom na regionalnim izborima u Bavarskoj prošlog meseca ostvario najgori rezultat od 1950. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno, posle poraza vladajućih demohrišćana u Hesenu, saopštila da se povlači sa mesto lidera stranke i da se neće više kandidovati za političku funkciju.

Na Masenovu poziciju dolazi Tomas Haldenvang

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke imenovaće na poziciju novog šefa službe unutrašnje bezbednosti Nemačke Tomasa Haldenvanga, dugogodišnjeg državnog službenika, saopštilo je ministarstvo.

Kako prenosi AP, ministarstvo je tako potvrdilo pisanje medija da će Haldenvang na poziciji novog šefa službe unutrašnje bezbednosti zameniti Hans Georga Masena.

Haldenvang se u ministarstvu zaposlio 1991. godine, Službi za zaštitu ustavnog poretka (BfV) se pridružio 2009. godine, a četiri godine kasnije postao je Masenov zamenik.

Socijaldemokrate u koaliciji nemačke kancelarke Angele Merkel zahtevale su smenu Masena sa čela agencije BfV u septembru, nakon što je ušao u sukob sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vezi sa antimigrantskim nasiljem u zemlji.

Masen je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnicu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali migrante.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи