Vek od završetka Prvog svetskog rata obeležen u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji okončanje Velikog rata obeleženo je širom zemlje uz parade i koncerte, a centralna komemoracija, kao i svake godine, tačno u jedanaest sati i jedanaest minuta kulminirala je minutom ćutanja ispred ulice Dauning.

Dan sećanja prosto je utkan u britansko nacionalno biće. Mediji se ovom temom intenzivno bave već dve nedelje i tako je nacija čula da je poslednji vojnik, koji je poginuo baš na ovaj dan pre sto godina na britanskoj strani u Prvom svetskom ratu bio devetnaestogodišnji Dejvid Meki.

Na Trafalgar skveru i duž Vajthola danas je bilo svečano i tiho dok je trajala centralna ceremonija obeležavanja sećanja na žrtve tzv. Slavne mrtve Prvog svetskog rata.

"Sećanje nije samo sećanje na događaje od pre sto godina. To je i sećanje na sve one sa kojima sam služio i koje sam nažalost izgubio", ističe Markus Duner iz britanskog kraljevskog vazduhoplovstva.

Kraljevska legija svake godine organizuje dvonedeljni Apel za bulke koji služi da bi se skupljala novčana pomoć za porodice poginulih ratnih vojnih veterana, kao i za one koji su u sukobima u raznim delovima sveta ranjeni.

Izračunato je da je ovaj apel u poslednjih sto godina sakupio jednu funtu u svakoj sekundi. Dakle, time reči koje se izgovaraju svake godine ispred spomenika "Slavnim mrtvima" – Senotafa ispred ulice Dauning "Mi ćemo ih se sećati!" imaju veoma opipiljivo značenje.

Komemoracije, kojima se obeležava 100 godina od potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, održavaju se širom sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи