Makron i Merkel posetili vagon u kome je potpisano primirje

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel održali su komemoraciju u vagonu postavljenom u mestu severno od Pariza, na mestu gde su pre jednog veka poraženi Nemaci i pobednički raspoloženi, ali iscrpljeni saveznici okončali Prvi svetski rat.

AP navodi da su dvoje lidera iskoristili ceremoniju u replici originalnog vagona da pohvale evropski mir i na ličnom primeru pokažu kako zemlje koje su bile ljuti neprijatelji treba da ostanu na putu mira.

Navodi se da je Merkelova čak prislonila glavu na Makronovu dok su stajali, a predsednik Francuske ju je sa naklonošću uzeo za ruku nakon što su se upisali u knjigu utisaka postavljenu u replici vagona gde je potpisano primirje kojim je okončan rat.

Makron i Merkelova otkrili su i ploču pomirenja nedaleko od šume Kompijen u Francuskoj gde je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svetski rat pre sto godina.

"Povodom stote godišnjice završetka rata 11. novembra 1918. Emanuel Makron, predsednik Republike Francuske, i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Nemačke, potvrdili su na ovom mestu vrednost francusko-nemačkog pomirenja u službi Evrope i mira", piše na maloj ploči, na nemačkom i francuskom jeziku.

To je prvi put da je nemački kancelar posetio to mesto od Drugog svetskog rata, ukazuju nemački mediji.

Makron je nakon toga, razgovarajući sa mladim ljudim koji su bili tu prisutni, kazao da su on i Merkelova želeli da obeleže 100 godina od kraja Prvog svetskog rata zato što su vojnici koji su stradali u tom ratu bili "tek nešto stariji" od okupljene omladine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво