Tusk: Poljskom vladaju "savremeni boljševici", pobedite ih

Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer poljske Donald Tusk evroskeptičku vladu u Poljskoj okarakterisao kao "savremene boljševike" koji prete nezavisnosti nacije, ali mogu biti poraženi.

Tusk koji se smatra najverovatnijim kandidatom za poziciju predsednika na izborima 2020. godine, govorio je u gradu Lođu, povodom obeležavanja 100. godišnjice oslobođenja Poljske i primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, prenosi AP.

On je odao počast Jozefu Pilsudskom koji je zaslužan za uspostavljanje nezavisne Poljske i koji se borio protiv Crvene armije Boljševika 1920. godine.

Takođe je pomenuo Leha Valensu, osnivača nezavisnog sindikata "Solidarnost" koji je svojim delovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj 80-ih godina, a kasnije postao i predsednik Poljske od 1990. do 1995. godine.

"Jozef Pilsudski suočavao se sa mnogo težom situacijom nego što je mi danas imamo boreći se protiv Boljševika i zapravo štiteći zajednicu Zapada od političkih varvara. Valensa je imao mnogo težu situaciju kada se borio protiv Boljševika u prenesenom smislu, kada je iznosio evropske, slobodarske i nacionalne vrednosti među nama. Ali je uspeo. Zašto vi ne biste mogli da porazite savremene Boljševike", upitao je Tusk.

On je pozvao Poljake da brane svoja prava, slobodu i da "brane nezavisnost Poljske".

Kritikovao je, navodi agencija, vladu koju vodi konzervativna Partija prava i pravde (PiS) i koja se u više navrata sukobila sa liderima Evropske unije.

"Ko god da danas u Poljskoj preduzme korake protiv naše snažne pozicije u ujedinjenoj Evropi, zapravo preduzima korake protiv nezavisnosti Poljske", rekao je Tusk.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво