Epidemija ebole u Kongu najveća u istoriji, 319 obolelih

Virus ebole koji trenutno vlada u Demokratskoj Republici Kongo najrasprostranjeniji je u istoriji te afričke države sa 319 potvrđenih slučajeva obolelih, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od bolesti hemoragične groznice ebole umrlo je 198 osoba u provincijama Severni Kivu i Ituri, gde su napadi oružanih grupa i otpor stanovništva sprečili zdravstvene zvaničnike da pomognu na najbolji mogući način, prenosi Rojters.

Otkako je virus ebole otkriven 1976. godine, do sada je epidemija izbijala deset puta.

"Epidemija koja trenutno vlada, najgora je u istoriji Konga", rekla je portparolka ministarstva zdravlja Džesika Ilunga.

Sa više od 300 slučajeva obolelih, ova epidemija se rangira kao treća najgora u istoriji čitavog kontinenta, posle epidemije u Zapadnoj Africi koja je trajala od 2013. do 2016. godine, kada je potvrđeno 28.000 slučajeva i epidemije u Ugandi 2000. kada je obolelo 425 osoba.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus u četvrtak je upozorio da najveći izazov vladajućoj epidemiji predstavlja bezbednost, praćena nepoverenjem stanovnika.

"Kada se dogodi napad, operacija se u suštini zaustavlja. Tako da mi zaustavljamo operaciju. A kada se operacija zaustavi, virus dobija prednost i utiče na nas na dva načina. Jedan je nazadovanje. Zato što kada operacije prestanu, uvek dolazi do nazadovanja, u vakcinisanju ili kontaktiranju. A drugi problem je taj što se gomilaju slučajevi obolelih jer ne možemo da ih vakcinišemo", rekao je on novinarima u Kinšasi.

Tokom prošlog meseca ubrzana je potvrda novih slučajeva obolelih, a stručnjaci komiteta SZO za hitne situacije saopštili su u oktobru da se očekuje veliko pogoršanje epidemije ukoliko ne bude odgovora na situaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво