Francuska, zaplenjen avion "Rajanera" uoči poletanja

Na aerodromu "Bordo–Merinjak" francuske vlasti zaplenile su putnički avion "Rajanera" zbog neplaćenih dugova baš u trenutku kada se avion pripremao za let do Londona, zbog čega je 149 putnika ostalo na aerodromu.

Irski niskobudžetni avio-prevoznik je dugovao novac i "francuska država je bila primorana" da njegov "boing 737" evakuiše, saopštile su danas civilne vazduhoplovne vlasti, prenosi AP.

Putnici su prethodno prošli pasošku i bezbednosnu kontrolu i pripremali se da se ukrcaju u avion, koji je već bio postavljen na pisti, ali su im vlasti tada rekle da moraju da se vrate.

Putnici su, na kraju, za London otputovali drugim letom, ali pet sati kasnije.

"Rajanerov" avion, vredan više miliona dolara, francuske vlasti su vratile toj kompaniji tek nakon što je platila dug od 525.000 evra, a reč je o sredstvima koje je EU proglasila nezakonitim subvencijama.

Portparol francuske agencije za vazduhoplovstvo Erik Ero rekao je da su regionalne vlasti, koje su izdale te subvencije, od 2014. pokušavale da novac povrate, a da su u maju poslale poslednje pravno upozorenje.

Pošto šest meseci nisu dobile odgovor od "Rajanera", odlučile su da deluju u noći između četvrtka i petka.

"Rajaner" je, inače, postao navjeća evropska avio-kompanija po broju putnika jer stalno nudi letove po veoma povoljnim cenama, pa su mu avioni najčešće krcati.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 11:45) - velja [neregistrovani]

Pa ko jos leti za Bordo?

Da nisu regionalne francuske vlasti subvencijama podstakle tu liniju oni ne bi ni leteli tamo. I sad im na silu uzeli te subvencije. Kako to drugacije nazvati ako ne prevarom.

(subota, 10. nov 2018, 07:21) - Gojko S. [neregistrovani]

Pravo?

Pa oni ne bi ni leteli odatle da nisu dobili subvencije. Neverovatno šta su u stanju Francuzi da urade, poslednji koji treba da vrati pare je Rajaner.