Ruski MIP uručio protestnu notu ambasadoru Austrije

Hapšenje austrijskog pukovnika pod optužbom da je špijunirao za Rusiju, uzdrmalo je odnose dve zemlje. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu ambasadoru Austrije u Moskvi Johanesu Ajgneru. Isti potez i u Beču, koji za sada ne povlači svog ambasadora iz Rusije.

Johanes Ajgner je bio pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog insistiranja Beča da je penzionisani vojni oficir osumnjičen za umešanost u špijunsku delatnost za Moskvu. Nakon toga, uručena mu je i protestna nota.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe da je jedan, u međuvremenu penzionisani, pukovnik austrijske vojske tokom svog aktivnog službovanja špijunirao 30 godina za Rusiju.

Za slanje informacija dobijao je 300.000 evra. Kako piše bečka štampa, Rusiju je zanimala austrijska vojska, borbeni avioni i artiljerija. Pre nego što je otkriven, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su austrijske vlasti to sprečile.  

Kurc je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu, osudio delovanje Rusije i poručio da tako nešto nije u redu.

Reagovao je i predsednik Austrije Aleksander van der Belen, rekavši da je špijunaža neprihvatljiva i da se ovaj slučaj mora u potpunosti rasvetliti.

Austrijskom pukovniku preti maksimalna kazna od dve godine zatvora. Rusija odbacuje optužbe i podseća na pravila međunarodne komunikacije.

"Ovo je bilo neprijatno iznenađenje za mene. Nažalost, u poslednje vreme, naše zapadne kolege ne koriste tradicionalne metode i bonton, već megafonsku diplomatiju. Optužuju nas javno, a onda zahtevaju javna objašnjenja o slučajevima o kojima ne znamo ništa", rekao je Lavrov.

Zato su uručili protestnu notu austrijskom ambasadoru u Moskvi. Isti potez i u Beču, koji za sada ne povlači svog ambasadora iz Rusije. Ipak, ministarka inostranih poslova Austrije otkazuje posetu Rusiji planiranu za decembar.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво