Spasavanje fregate "Helge Ingstad", trka sa vremenom

Norveški ronioci i spasilačke ekipe već 24 časa pokušavaju da zakrpe trup fregate "Helge Ingstad" koja je nasukana posle sudara sa malteškim tankerom "Sola TS", javljaju norveški mediji. "Cilj je da odvezemo fregatu na remont što je pre moguće", kaže šef spasilačke operacije. Još nije jasno kako se ovaj ratni brod sudario sa tankerom.

Varioci, ronioci i ostale spasilačke ekipe više da 24 časa pokušavaju da zakrpe trup nasukane norveške fregate kao bi je odvukli na popravak u matičnu luku Bergen, pišu norveški mediji, navodeći da mornarički timovi rade u izuzetno složenim uslovima.

"Istraga je još u toku i prerano je za bilo kakve ocene udesa", navela je norveška mornarica, koja je još juče počela istragu o detaljima koji su doveli do sudara fregate "Helge Ingstad" sa malteškim tankerom.

Fregata "Helge Ingstad" duga je 134 metra i sa naoružanjem i šest helikoptera košta više od dve milijarde evra.

Još nije jasno ni kada će teško oštećeni brod biti doveden u plovno stanje, kako bi remorkeri mogli da ga odvuku u luku Bergen.

"Cilj je da odvezemo fregatu na remont što je pre moguće", rekao je portparol mornarice Tomas Gjesdal.

Prošle noći, norveški mediji su upozoravali da postoji ozbiljna opasnost da brod u potpunosti potone, ali su varioci tokom noći uspeli da učvrste trup broda i sajlama ga privežu za obalu, čime je taj problem privremeno otklonjen.

Nakon toga, iz "zakrpljenog" broda će biti izvučena municija i gorivo, a brod će biti odvučen u matičnu luku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво