Napad nožem u Melburnu – jedna osoba ubijena, dvoje ranjeno

Muškarac koji je napao nožem tri osobe u Melburnu vozio je automobil krcat plinskim bocama koje su se zapalile, saopštila je policija u Melburnu. Ističe da se napad tretira kao terorizam.

Policijski komesar australijske savezne države Viktorija, Grem Ešton, odbio je da identifikuje napadača, ali je rekao da je reč o muškarcu iz Somalije čije su "porodične veze veoma poznate" policiji.

Navodi da napad policija tretira kao terorizam.

"Ne verujemo da u ovoj fazi postoji pretnja, ali svakako tretiramo to kao teroristički incident", rekao je Ešton.  

Dodao je da će ponovo biti izvršena procena bezbednosne situacije za obeležavanje Dana sećanja i drugih javnih događaja, koji će se održavati tokom vikenda, te najavio da će broj policajaca verovatno biti povećan. 

Jedna osoba je ubijena, a dve su povređene u napadu nožem koji se ranije danas dogodio u centru Melburna. Napadača koji ih je napao i vitlao nožem na ulici policija je pogodila iz vatrenog oružja i kasnije je preminuo u bolnici.

Do napada je došlo u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu, kada je policija pozvana zbog vozila koje je gorelo u ulici Burk.

Na video-snimcima koji su se pojavili na internetu vidi se kako muškarac preti policiji držeći u ruci nešto nalik nožu, a jedan od prolaznika pokušava da ga zaustavi gurajući potrošačka kolica ka njemu.

Jedan od prolaznika Dru Her navodi za Australijski Asošijejted pres (AAP) da je hodao ulicom kada je čuo eksploziju koja je došla od automobila koji se zapalio i da je potom video "velikog momka kako udara policijski automobil".

Her je naveo da je "oko 1,93 metra visoki napadač bio obučen u islamsku odeću i imao afrički izgled".

"Policajci su pokušavali da ga obore udarajući ga palicama, ali on se nije dao", rekao je očevidac.

Ekstremistička organizacija Islamska država saopštila je da je jedan od njenih boraca izveo napad, ali nije pružila dokaze za iznetu tvrdnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво