Manfred Veber kandidat za novog predsednika Evropske komisije

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber, dobio je podršku partija desnog centra kao kandidat za novog predsednika Evropske komisije koji se bira sledeće godine.

Veber je na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, gde je biran nosilac liste te stranke na izborima za Evropski parlament, sledeće godine u maju, pobedio bivšeg premijera Finske Aleksandra Stuba.

On je time postao glavni kandidat za najuticajniji posao EU, šefa izvršnog organa bloka koji nadgleda zakone i trgovinske sporazume, naveo je Rojters.

Moramo da garantujemo bezbednost građana, doživeli smo nesigurnost na granicama i osetili smo sumnje građana, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, pozivajući na jedinstvo.

"Gledajući našu poziciju u svetu, nedostaje jedinstvo, zajedništvo", poručila je Merkelova, prenela je agencija Ansa.

"Kao Evropu, SAD, Kina i Rusija će nas uzeti u obzir ako govorimo jednoglasno. Ako svako od nas govori različito u svetu, Evropa neće biti snažna i moramo se anagažovati kako bi se naša spoljna i odbrambena politika razvile, inače građani u Evropi neće ozbiljno uzeti u obzir evropski projekat", istakla je nemačka kancelarka. 

Pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije, izjavio je da u pregovorima o istupanju Britanije iz tog bloka ima još "jazova koje treba premostiti" u trenutku kada ističe vreme za postizanje dogovora i njegovo usvajanje.

"Moramo još mnogo toga da uradimo kako bismo postigli sporazum", rekao je Barnije za AP, na marginama kongresa političkih partija desnog centra u Helsinkiju.

Kasnije, u obraćanju liderima Evropske narodne partije, Barnije je upozorio na pretnju koju nacionalizam i populizam u usponu predstavljaju po EU uoči izbora za novi saziv EP u maju, a kao primer je naveo Najdžela Faraža, bivšeg lidera Partije za nezavisnost Britanije.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je, takođe u Helsinkiju, da je britanska premijerka Tereza Mej "odlučna, kao i EU, da sporazum bude postignut, i biće postignut".

U međuvremenu, u Parizu, britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da su pregovori o Bregzitu "u završnoj fazi" i da je siguran da će sporazum biti postignut.

"Sedam dana je verovatno nategnut rok, ali sam optimista da će dogovor o Bregzitu biti postignut", kazao je Hant, napomenuvši da su pregovori veoma teški.

broj komentara 0 pošalji komentar