Indonezija, avion se srušio dan nakon zamene važnog senzora

Na avionu indonežanske kompanije "Lajon er", koji se prošle nedelje srušio u Javansko more, ključni senzor je zamenjen dan uoči nesreće, saopštio je indonežanski Nacionalni komitet za bezbednost saobraćaja.

U saopštenju se navodi da je senzor predmet bezbednosnog izveštaja kompanije "Boing" koja je proizvela letelicu, a koji je avio-kompanijama dostavljen u utorak, prenosi AP.

"Boing" navodi da su u tom izveštaju ponovljene smernice o tome kako bi piloti trebalo da odgovore na pogrešne podatke sa senzora, nakon što se avion kompanije "Lajon er" srušio 29. oktobra sa 189 putnika i članova posade.

Reč je o senzoru koji beleži podatke o uglu "kljuna" aviona vezane za vazduh kako bi se sprečilo zagušenje motora ili naglo spuštanje aviona, objašnjava američka agencija.

Predsednik Komiteta za bezbednost saoraćaja Soerdžanto Džahdžono rekao je da je, pored pitanja sezonora, analizom rekordera podataka o letu utvrđeno da su postojali problemi sa indikatorom brzine kretanja vazduha tokom poslednja četiri leta aviona.

Prva dva pokušaja kompanije "Lajon er" da reši problem sa indikatorom brzine vazduha nisu uspeli, pa su uoči pretposlednjeg leta zamenjeni senzori za ugao, rekao je Džahdžono.

Na tom letu, od Balija do Džakarte, dva senzora se nisu složila, pa se avion nekoliko minuta nakon poletanja iznenada naglo spustio, ali su piloti uspeli da ga vrate na adekvatnu visinu, mada su do Džakarte avionom upravljali na nižoj visini nego što je uobičajeno.

Na osnovu tog, pretposlednjeg leta aviona, koji se odvio 28. oktobra, indonežanski istražitelji su saopštili da su dostavili preporuke "Boingu" da ih distribuira avio-kompanijama širom sveta o tome kako postupiti u takvoj situaciji.

Međutim, "Boing" je danas saopštio da je avio-kompanije usmerio na "postojeće" procedure koje posada treba da primeni kako bi rešila probleme vezane za ugao.

"Boing" je naveo da nastavlja da sarađuje sa indonežanskim istražiteljima.

Indonežanska agencija za potragu i spasavanje produžila je potragu za ostacima delova aviona i tela po drugi put, do nedelje.

broj komentara 0 pošalji komentar