Izraelski ministar: Mogli bismo da uništimo sirijski S-300

Izrael bi mogao da uništi sirijski sistem S-300, čak iako njime upravljaju Rusi, izjavio je izraelski ministar ekologije Zev Elkin.

Elkin je rekao da se Sirijcima ne može verovati da pravilno koriste raketni sistem i da nehotice mogu da pogode avione iznad teritorije Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

On je upozorio da će lanseri biti ciljani ukoliko Sirijci budu koristili ruske nedavno isporučene protivraketne odbrambene platforme za obaranje izraelskih aviona iznad teritorije Izraela.

Elkin, koji je i kopredsedavajući Rusko-izraelske međuvladine komisije, rekao je u ponedeljak ruskim medijima da je Moskva veoma pogrešila što je Siriji isporučila taj raketni sistem, jer te vrste raketa predstavljaju značajnu pretnju izraelskim vazdušnim snagama i mogu da doprinesu "destabilizaciji situacije".

"Nadam se da na mestima odakle se lansiraju rakete neće biti ruskih vojnih specijalaca", rekao je Elkin i dodao da je u prošlosti Izrael pokušavao da obezbedi da ruski vojnici ne budu povređeni u akcijama koje preduzimaju u Siriji.

Izraelske vazdušne snage su izvele stotine napada u Siriji prethodnih godina protiv meta povezanih sa Iranom i "Hezbolahom" u Libanu.

U oktobru Moskva je isporučila Siriji raketa, a nakon što je oboren jedan avion.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

Руси ће и на ово оћутати!

Зато је овај то и рекао. Делује опасно и одлучно, али је претња празна, зато што је ситуација управо обрнута: ако тај С300 почне "случајно" да обара изрелске авионе, то ће значити да је то руска намера. А формално могу само да слегну раменима, пошто су систем дали на управљање Сиријцима.

Имају Руси дебеле живце и стратегију, а нису ни немоћни. Тешко је играти против таквих. Зар је Израелу мало других фронтова, па им је требала и конфронтација са Русијом?

(utorak, 06. nov 2018, 23:28) - djordje -slavonac [neregistrovani]

Daaaa svi smo primetili

"Израел покушавао да обезбеди да руски војници не буду повређени у акцијама које предузимају у Сирији"

Bas smo nedavno primetili kad ste srusili transportni avion sa 15 vojnih lica iz Rusije, Ocigledno da je ministar ekologije Izraela pobrko teme kojim bi trebao da se bavi.

(utorak, 06. nov 2018, 23:27) - vasa [neregistrovani]

mozda komandos operacija jedino treba da prodju kroz Ruse

hahahah ali eto nece

(utorak, 06. nov 2018, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

???

Trebali ste da uništite ISIL, a ne da čekate Ruse i Irance.