Ko će kontrolisati Kongres, a ko Senat – test za Trampa

Birači u Sjedinjenim Državama biraju članove Predstavničkog doma Kongresa, trećinu senatora i 36 guvernera saveznih država. Malo ko se usuđuje da prognozira izborni ishod, ali istraživanja pokazuju da bi republikanci i demokrate mogli da podele gornji i donji dom Kongresa.

Za razliku od pre četiri godine, izlaznost će po svemu sudeći biti značajno veća, što potvrđuju podaci da je, putem pošte ili lično, u državama koje dozvoljavaju ranije glasanje izašlo preko 37 miliona birača, gotovo 11 miliona više nego 2014. godine.

Mnogi ove izbore smatraju referendumom o dvogodišnjoj vladavini predsednika Donalda Trampa, što i on priznaje, kao adut za pozitivna očekivanja republikanaca, posebno ističe ekonomski rast i procenat nezaposlenosti koji iznosi 3,6 odsto, što je najniža stopa u poslednjih nekoliko decenija.

Međutim, Tramp je svestan da postoji mogućnost gubitka Predstavničkog doma i šalje pomirljivu poruku.

"Pa biće nekih stvari, ali ne želim da ih sve otkrivam u ovom trenutku. Želeo bih da imam mnogo blaži ton. Mislim da u izvesnim situacija nemam izbora, ali možda i postoji. Možda sam mogao biti mekši sa tog stanovišta", kaže Tramp.

Dok glasanje protiče bez problema uz visoku izlaznost i stvaranje redova na pojedinim biračkim mestima u Floridi se vodi tesna borba između republikanskog kandidata Rona Desantisa i kandidata demokrata Endrjua Gilmana za mesto guvernera.

Ukoliko Gilman pobedio on bi bio prvi Afro-Amerikanac na mestu guvernera Floride.

Malo je onih koji se usuđuju da prognoziraju rezultate izbora, ali istraživanja javnog mnjenja daju ozbiljnu šansu demokratama da preuzmu Predstavnički dom Kongresa, dok će republikanci, po svemu sudeći, zadržati prednost u Senatu, a možda je i povećati.

Ono što ohrabruje i građane i analitičare je upravo najava predsednika Trampa da bi mogao da koristi pomirljiviji ton u budućnosti, što bi u svakom slučaju doprinelo smanjenju političkih i rasnih tenzija u Americi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 05:19) - anonymous [neregistrovani]

Prediction

Nije jos izbrojano sve. Kongres kontrolisu demokrate a Senat Republikanci. To je vec poznato.

(sreda, 07. nov 2018, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

@SAD ulaze u politicki uragan...

А ко су ти те "lijeve snage"? Ја знам за једног човека који је сам целокупна левица САД: Ноам Чомски.

То у Америци је обрачун капитализма са самим собом! Сами су се подложили, сами и нек се кувају.

(utorak, 06. nov 2018, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

SAD ulaze u politicki uragan....

SAD ulaze u jednu veliku nestabilnost bez obzira ko pobijedi na ovim izborima za Kongres i Senat.U americkom drustvu sve vise dolazi do polarizacije na Trampove nacionaliste i demokrate gdje se svrstavaju lijeve snage, emigranti, pripadnici nehriscanskih vjera, Afroamerikanci i Latinoamerikanci.
Tu pomirenja nece biti i unutrasnji sukob je sve izvjesniji.