Barnije: Nema sporazuma sa "tvrdom" granicom prema Irskoj

Evropska unija neće zaključiti izlazni sporazum sa Velikom Britanijom i dati Londonu tranzicioni period nakon Bregzita bez sporazuma koji sprečava "tvrdu" granicu sa Irskom, izjavio je glavni pregovarač EU o izlasku Velike Britanije iz Unije Mišel Barnije.

Barnije je rekao da će tražiti da se postigne dogovor celokupnog 100 procentnog nacrta sporazuma o Bregzitu sa Londonom.

"Još nismo na 100 procenata", rekao je Barnije, preneo je Rojters.

"Ono što nedostaje je rešenje za pitanje Irske", kazao je glavni pregovarač EU o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Barnije je naveo da bez operativnog zaštitnog mehanizma neće biti sporazuma i tranzicionog perioda.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je ranije da neće postići dogovor o Bregzitu sa Evropskom unijom "po svaku cenu", u trenutku kada su dve strane u ćorsokaku zbog irske granice.

Mej je izvestila vladu o napretku sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU, preneo je AP.

Razgovori su zapeli na pronalaženju rešenja o nepostojanju carinskih ispostava ili drugih provera na granici između Severne Irske, koja je deo Velike Britanije, i članice EU Republike Irske.

Prema rečima portparola britanske premijerke Džejmsa Sleka, Mej je rekla ministrima da je ubeđena da će biti postignut sporazum, ali da "iako Velika Britanija treba da osigura postizanje izlaznog sporazuma što je pre moguće, to ne treba da bude urađeno po svaku cenu".

broj komentara 0 pošalji komentar