Islamska država za sobom ostavila 200 masovnih grobnica

Najmanje 200 masovnih grobnica pronađeno je u Iraku u oblastima koje su ranije bile pod kontrolom ekstremističke Islamske države, navodi se u izveštaju koji su objavile Ujedinjene nacije.

U grobnicama se nalaze ostaci tela više hiljada ljudi za koje se veruje da su žrtve sunitske ekstremističke grupe, koja je u periodu između juna i decembra 2014. godine osvojila veći deo severnog Iraka, proglasivši ga svojim "kalifatom", prenosi Rojters.

Među njima ima i žena, dece, starijih osoba i invalida, kao i pripadnika iračkih oružanih snaga i policije, navodi se u izveštaju UN.

Ranije su UN saopštile da je skoro 33.000 civila ubijeno u napadima Islamske države u Iraku, a da je više od 55.000 ranjeno.

Grobnice su pronađene u četiri provincije: Nineva, Kruk, Salah el-Din i Anbar, koje se nalaze u zapadnih i severnim delovima zemlje, u blizini granice sa Sirijom.

Islamska država je te oblasti držala pod kontrolom do decembra 2017. godine, kada su je porazile iračke snage, uz podršku koalicije predvođene SAD.

Procenjuje se da se u 202 grobnice nalazi između 6.000 i 12.000 tela žrtava, ali se napominje da je teško utvrditi tačan broj jer je do sada iskopano samo 28 masovnih grobnica, a ekshumirano 1.258 tela.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 06. nov 2018, 13:47) - Воронцов [neregistrovani]

Ето шта су урадили ти зликовци

Све је то произвео богати свет који је подржао екстремисте и ратове. Данас је Јемен најбољи пример зла које се догађа у региону Блиског истока где исто тако богати бомбардују и нападају сиромашне људе и терају их да умиру од глади, болести и других мука.