Upozorenje američkim glasačima: Rusija pokušava da se umeša

Nekoliko američkih institucija objavilo je zajedničko upozorenje glasačima, koji danas izlaze na izbore, da budu oprezni jer se nastavljaju pokušaji mešanja stranih faktora, posebno Rusije, objavljeno je na sajtu FBI-ja. Fejsbuk je blokirao 115 računa zbog sumnje da se "koordiniranim neautentičnim ponašanjem" dovode u vezu sa stranim grupama koje pokušavaju da se mešaju u američke kongresne međuizbore, prenosi AP.

"Strani faktori, Rusija naročito, nastavljaju sa pokušajem uticanja na javno mnjenje i percepciju glasača", navedeno je u saopštenju američkog Odeljenja za unutrašnju bezbednost, ministarstva pravde, Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe i Federalnog istražnog biroa.

"Oni to mogu širenjem lažnih informacija o političkim procesima i kandidatima, lažima o njihovim sopstvenim aktivnostima mešanja, širenjem propagande na društvenim mrežama ili drugim taktikama", navedeno je u saopštenju.

Američke agencije bore se sa pokušajima mešanja, a cilj borbe je da se obezbedi da se svaki glas prebroji i da se prebroji ispravno, piše u zajedničkom saopštenju uz isticanje da u ovom trenutku "nema pokazatelja da postoje pokušaji kojima se želi sprečiti ili omesti glasanje ili izmeniti ishod glasanja".

SAD neće tolerisati strano uplitanje u naše izbore koje dolazi iz Rusije, Kine, Irana ili drugih zemalja, zaključuje se u saopštenju.

Amerikanci danas glasaju za 435 mesta u Predstavničkom domu, za 35 od ukupno 100 mesta u Senatu i za desetine državnih guvernera.

Fejsbuk blokirao 115 računa

Fejsbuk je danas blokirao 115 računa zbog sumnje da se "koordiniranim neautentičnim ponašanjem" dovode u vezu sa stranim grupama koje pokušavaju da se mešaju u američke kongresne međuizbore, javlja AP.

Zatvoreno je 30 naloga na Fejsbuku i 85 naloga na društvenoj mreži Instagram, koji se detaljnije istražuju, objavljeno je danas.

Kompanija je preduzela mere nakon pritiska iz američkog pravosuđa, kada je primećena onlajn aktivnost za koju se "veruje da je povezana sa stranim subjektima", navodi AP prenoseći izvode iz bloga zvaničnika Fejsbuka zaduženih za sajber sigurnost.

Tehnološke kompanije u Sjedinjenim Državama pokušavaju da pojačaju sigurnost i napore u borbi protiv kampanje dezinformacija, uključujući i ruske grupe koje pokušavaju da podele glasače i diskredituju demokratiju, navodi AP.

Kako se ističe, "čišćenje" Fejsbuka je deo kontramera za sprečavanje zloupotreba, nalik onima koje su ruske grupe koristile pre dve godine, kako bi uticale na javno mnjenje uoči američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

U oktobru je kompanija uklonila 82 stranice, računa i grupe vezane za Iran, čiji je cilj bio podsticanje društvenih sukoba u Sjedinjenim Državama, dok je Fejsbuk u Velikoj Britaniji u avgustu uklonio 652 stranice, grupe i računa vezanih za Rusiju i Iran.

Skoro sve stranice na Fejsbuku, povezane sa poslednjim blokiranim nalozima, jesu na francuskom ili ruskom jeziku, a računi na Instagramu uglavnom su bili na engleskom i fokusirani su na poznate ličnosti i političke debate.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 06. nov 2018, 18:35) - Zeljko Kecman - Houston [neregistrovani]

Isti recept

Ameri koriste isti crnogorski recept, strase vlastiti narod. I veliki su postali stvarno mali i lako citljivi.

(utorak, 06. nov 2018, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

A radi čega bi Rusi rasipali snage

Kad im je svejedno koja politička opcija će vladati Amerikom.Rusi su za sve njih neprijatelji i tu nema popravka.

(utorak, 06. nov 2018, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Zajednicko upozorenje No.2

Danas posebna opreznost kada navlacite cipele, moguce da Rus iskoci.

(utorak, 06. nov 2018, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

Rusi!

Ah, ti Rusi!!! Da nije tužno, bilo bi smešno!

(utorak, 06. nov 2018, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

Rusija i americki izbori....

.. boli bre briga Rusiju ko ce pobediti na americkim izborima jer svi su oni isti ¨rusomrzitelji¨. Sva ova americka propaganda je ¨luk i voda¨ da se narod ne seti.

(utorak, 06. nov 2018, 16:34) - Душан [neregistrovani]

Глава у песку

Људи, морате живети тамо па да се уверите у каквом медијском мраку живи огромна већина американца. Глава у песку је само блажи облик.

(utorak, 06. nov 2018, 16:12) - Baćuška [neregistrovani]

Pa šta?

Ako je lobiranje dozvoljeno i ako Amerika to radi širom sveta, onda to može, sme i treba da se radi i u Americi. Ne znam da li je istina, ali ne bih imao ništa protiv da jeste.

(utorak, 06. nov 2018, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Crvenkapica

Ko u ove bajke još uvijek vjeruje?

(utorak, 06. nov 2018, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

to je jednoumlje. ..ne dozvoljavaju druga misljenja. .

Pa gradjani neka prosude tko je u pravu..

Nije doba Staljina. ..

(utorak, 06. nov 2018, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

Vesti

Za predskolsko obrazovanje.