Merc uzvraća udarac Merkelovoj?

Biznismen Fridrih Merc preuzeo je vođstvo u trci za naslednika Angele Merkel na čelu Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) i za šansu da se kandiduje za kancelara – možda već iduće godine.

Fridriha Merca je, inače, sa funkcije parlamentarnog lidera CDU 2002. godine istisnula Merkelova, a taj potez je "zacementirao" njen uticaj na stranku na njenom putu da postane kancelarka 2005. godine.

Sada bi Mercova težnja ka vlasti, ukoliko bude uspešna, mogla da ubrza odlazak Merkelove, ocenjuje Rojters.

Merc nije u Bundestagu od 2009. godine, ali je zadržao blisku i uticajnu mrežu kontakata CDU sledeći uspešnu poslovu karijeru, a period uoči njegovog ponovnog "uskakanja" u prve političke redove bio je dug i dobro vremenski isplaniran.

Sa svoje 62 godine, Merc je manje od dve godine mlađi od Merkelove, ali sebe predstavlja kao "kandidata budućnosti", izvlačeći najbolje iz svoje prošlosti.

"Potrebno nam je ponovno buđenje i preporod. Ja sam ubeđeni ekonomski liberal, socijalni konzervativac i društveno angažovana osoba", rekao je Merc novinarima u Berlinu prošle srede.

To je probudilo entuzijazam kod mnogih članova CDU, među kojima je mnogima postao neugodan centristički pristup Merkleove tokom njenog 13-godišnjeg kancelarskog mandata.

Jedan poslanik CDU opisao je Mercovove stavove kao "povratak korenima" – socijalno-konzervativnim pozivima, uz zalaganje za poslovanje, partijskom jezgru zapadnjačko-katoličkih muškaraca koji Merkelovu, protestantkinju iz istočne Nemačke, vide kao "anomaliju".

Za sada, Mercovo desničarsko "galopiranje" funkcioniše, a ankete pokazuju da ga glasači smatraju bolje pozicioniranim da povede konzervativce nego druga dva kandidata – generalni sekretar CDU Anegret Kramp Karenbauer i ministar zdravlja Jens Špan, ocenjuje britanska agencija.

Mercovu kandidaturu na čelo partije podržao je i Volfgang Šojble, predsednik parlamenta i jedan od najviših političara CDU, preneo je Špigel.

Merc i u biznisu ima snažnu mrežu – kao iskusni pravnik, na pozicijama je upravnim odborima u mnogim kompanijama, uključujući mesto predsednika nemačkog ogranka američkog fonda "Blekrok".

Od 2016. godine je šef operacija za Nemačku te najveće svetske korporacije za upravljanje imovinom.

Prema podacima dostupnim na internetu, ova američka korporacija, koju nazivaju i "kompanijom koja poseduje svet" pošto ima udela u skoro svakoj globalno važnoj firmi, raspolaže sa 6,29 biliona (6.290 milijardi) dolara.

"Merc je veoma cenjen, ali je poštovanje koje uživa utemeljeno u prošlosti... Sada je ključ u njegovoj spremnosti da sarađuje sa drugima", zaključio je neimenovani političar CDU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво