Masen prevremeno penzionisan zbog političkog govora

Odlazeći šef nemačke službe unutrašnje bezbednosti Hans-Georg Masen moraće u prevremenu penziju zbog političkog govora koji je održao iza zatvorenih vrata, a u kojem je kritikovao "naivnu i levičarsku" politiku vlade i nagovestio da razmišlja da uđe u politiku.

"Zamolio sam predsednika da šefa službe unutrašnje bezbednosti prevremeno penzioniše", rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, prenela je agencija Rojters.

Kako je istakao, Masenov govor "učinio je da odnos poverenja" bude nemoguć.

Masen je smenjen 18. septembra sa dužnosti šefa unutrašnje bezbednosti Nemačke zbog sukoba sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vezi sa antimigrantskim nasiljem u zemlji.

On je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnicu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali imigrante.

Lideri vladajuće koalicije u Nemačkoj postigli su posle toga dogovor da Masen postane "specijalni savetnik" u Ministarstvu unutrašnjih poslova za "evropska i međunarodna pitanja".

Međutim, posle njegovog političkog govora, Zehofer je razmatrao da li da ga otpusti ili da ga pošalje u penziju, što je na kraju prevagnulo.

broj komentara 0 pošalji komentar