Kijevski patrijarh: Neće se nezakonito pleniti crkvene zgrade

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije, patrijarh Filaret rekao je da koraci ka nezavisnosti od Moskve moraju da budu pažljivo sprovedeni da bi se izbeglo da to bude izgovor Kremlja za dalje "upade Rusije na ukrajinsku teritoriju".

Filaret je naglasio da se neće nezakonito pleniti crkvene zgrade u Ukrajini, koje su trenutno pod kontrolom crkve lojalne Moskvi i koja je pod upravom Ruske pravoslavne crkve.

"Ne želimo da im damo razlog za uplitanje u naše unutrašnje poslove, pa zato neće biti prisilnog oduzimanja crkvenih zgrada", rekao je kijevski patrijarh u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Filaret je, ipak, odbacio potraživanja Moskovske patrijaršije za čuvenu Kijevsko-pečersku lavru, kijevski manastir u pećini.

"Svi znaju da je Kijevsko-pečerska lavra ukrajinsko svetilište koje je imovina države", rekao je Filaret.

Najdelikatnije pitanje oko zvaničnog razdvajanja jeste nadmetanje sa zahtevima o vlasništvu nad imovinom Kijevske patrijaršije i predstavnika crkve lojalne Moskvi u Ukrajini.

Filaret je insistirao na tome da Kijevska patrijaršija "ne želi da prisilno oduzme lavre ili druge manastire ili župne kuće" u Ukrajini.

Patrijarh Filaret rekao je da će se Kijevska patrijaršija truditi da Ukrajina ima jednu pravoslavnu crkvu.

Ukrajina trenutno ima tri pravoslavne crkve: Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, koja je ostala podređena Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza i dva odvojena entiteta - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije koju predvodi Filaret, i Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu pod vođstvom mitropolita Makarija.

Kijevski patrijarh je istakao da će se kijevska patrijaršija potruditi da u Ukrajini bude jedna pravoslavna crkva.

Kako je rekao, zvanično ime nezavisne crkve biće "Ukrajinska pravoslavna crkva", ali će biti poznata i kao "Kijevska patrijaršija".

Kada ekumenska patrijaršija iz Istanbula donese zvaničnu uredbu o nezavisnosti Kijevske Patrijaršije od Moskve, Filaret je rekao da "Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije neće više imati pravo da se naziva Ukrajinska pravoslavna crkva".

"U stvari, ona će biti nazvana Ruskom pravoslavnom crkvom u Ukrajini", rekao je Filaret.

Ukrajinska crkva lojalna Moskvi, kao i ruska pravoslavna crkva u Moskvi, smatraju Kijevsku patrijaršiju raskolničkom i jeretičkom.

Carigradska patrijaršija priznala je autokefalnost Ukrajinske crkve 11. oktobra koja je dotad bila pod nadležnošću Moskovske patrijaršije. 

broj komentara 0 pošalji komentar