Američke sankcije Iranu stupile na snagu

Sankcije administracije američkog predsednika Donalda Trampa protiv Irana stupile su na snagu, javlja AP.

Sankcije će pogoditi energetski, finansijski i transportni sektor Irana i za cilj imaju da "osakate" ekonomiju te države, nakon što se Donald Tramp ranije ove godine povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015, navodi AP.

Današnje sankcije vraćaju sve one koje su ukinute nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prema rečima američkih zvaničnika, sankcije će važiti sve dok Iran ne prestane da podržava terorizam, povuče se iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Iran je ranije saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje.

Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je za iransku državnu televiziju da će Iran zaobići američke sankcije i nastaviti da prodaje naftu.

Američke sankcije pozdravio je Izrael, dok su – Evropska unija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija ranije u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio je američke sankcije Iranu, rekavši da su istorijske i da će, kako kaže, "zadaviti" terorizam koji sponzoriše iranska država.

Netanjahu smatra da je ovo "veliki dan za Izrael", prenosi AP.

Padaju cene nafte uprkos američkim sankcijama Iranu

Cene nafte su danas u padu, iako su stupile na snagu američke sankcije protiv Teherana koje se odnose na izvoz iranske nafte.

Razlog pojeftinjenja nafte je što je pojedinim vodećim kupcima iranske nafte privremeno odobreno izuzeće od sankcija SAD, dok je zvanični Teheran poručio da će se suprotstaviti Vašingtonu i da će nastaviti da prodaje svoje "crno zlato", prenosi agencija Rojters.

Cena severnomorske nafte tipa "brent" pala je za 30 centi po barelu na 72,53 dolara, a američke "lake" nafte (WTI) za isto 30 centi na 62,84 dolara za barel.

Cene obe vrste nafte pale su za više od 15 odsto otkako su početkom oktobra dostigle najviši nivo za četiri godine.

Zvanični Vašington je pojedinim zemljama odobrio privremeno izuzeće od primene tih sankcija, a reč je o osam uvoznika koji će još izvesno vreme nastaviti da kupuju iransku naftu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво