Tusk ispitivan zbog finansijske prevare u Poljskoj

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk svedočio je u Poljskoj u okviru parlamentarne istrage o piramidalnoj šemi kojom je više hiljada Poljaka na prevaru ostalo bez ušteđevine u periodu dok je on bio poljski premijer.

Donald Tusk je pred kamerama izjavio da je ispitivanje "spektakl" čiji je cilj njegova diskreditacija i širenje "insinuacija" o njegovoj porodici.

Neprijateljstvo između Tuska i lidera vladajuće poljske partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog traje godinama.

Tusk je optužio vladajuću konzervativnu partiju da koristi njegovo ispitivanje, koje je prenošeno na televiziji, u političke svrhe. 

"Potrebna vam je ova komisija, potrebno vam je da nastavi da se ponavlja ovaj spektakl", rekao je Tusk.

Tuska je ispitivala višestranačka komisija koja je već ispitala nekoliko desetina državnih funkcionera, pokušavajući da utvrdi ko je odgovoran za prevaru.

Komisija želi da utvrdi koliki je uticaj Tusk kao premijer imao na državnu bezbednost i druge službe i kada je saznao za piramidalnu šemu finansijske organizacije "Amber Gold".

Predsednik Evropskog saveta bio je na čelu poljske vlade od 2007. do 2014. godine, a prevara finansijske institucije "Amber Gold" je otkrivena 2012. godine.  

Tužilaštvo tvrdi da je oko 19.000 ulagača izgubilo više od 225 miliona dolara u jednom od najvećih poljskih finansijskih skandala, zbog kojeg su osnivači organizacije "Amber Gold" osuđeni na zatvorske kazne.

Tvrdi se da vlasti nisu na vreme reagovale na upozoravajuće signale da se radi o piramidalnoj šemi, navodi AP.

Odbijajući optužbe, Tusk je rekao da je upozorenje stiglo od finansijskog nadzornog tela, zbog čega nije bio zadatak premijera da reaguje.

Tusk je istakao da je upozorenje na "Ambar Gold" objavila Poljska komisija za finansijski nadzor (KNF), preneo je AP. 

"Iako saosećamo sa onima koji su investirali u 'Amber Gold', jer su oni žrtve ovakvog poslovanja, želim da kažem da je upozorenje KNF da se ('Amber Gold') dovodi u vezu sa visokim rizikom bilo javno dostupno", rekao je Tusk. 

Nagovestio je da je bilo propusta u proceduralnom postupku, navodeći da je prevara verovatno mogla da se izbegne da je sve funkcionisalo kako je trebalo.

Jedna od tema ispitivanja bila je i činjenica da je Tuskov sin Mihal radio u avio-kompaniji čiji je vlasnik bila organizacija "Amber Gold".

Tusk je odbacio tvrdnje da je posao njegovog sina mogao predstavljati zaštitu za piramidalnu šemu.

Komisija, koja se Tusku obraćala sa "premijeru", fokusirala se na utvrđivanje razmera Tuskove kontrole nad državnom bezbednosti i drugim resorima i period kada je postao svestan ove šeme.

Pre nego što je saslušanje počelo, Tusk je novinarima rekao da je došao jer ozbiljno shvata rad komisije. 

"To je moja obaveza kao građanina", rekao je Tusk.

broj komentara 0 pošalji komentar