Turski zvaničnik tvrdi da su Saudijci uklanjali dokaze o Kašogiju

Saudijska Arabija uputila je dvočlani tim u Istanbul sa ciljem da ukloni dokaze o ubistvu novinara Džamala Kašogija, nedelju dana pošto je on nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu početkom oktobra, tvrdi neimenovani turski zvaničnik.

Turski zvaničnik smatra da to pokazuje da su saudijski zvaničnici znali za zločin, prenosi Rojters.

Potvrdivši navode lista Sabah, on kaže da su hemičar i toksikolog bili zaduženi za uklanjanje dokaza pre nego što se turskim istražiteljima omogući pristup saudijskom konzulatu.

Turski list Sabah identifikovao je ovu dvojicu Saudijaca kao Ahmeda Abdulaziza al-Džonabija i Haleda Jahju al-Zahranija, navodeći da su oni stigli u Tursku kao deo 11-članog tima koji je trebalo da izvede inspekciju zajedno sa turskim zvaničnicima.

"Verujemo da su ove osobe došle u Tursku samo sa zadatkom da prikriju dokaz o ubistvu Kašogija pre nego što je turskoj policiji dozvoljeno da pretraži lokacije", rekao je taj zvaničnik.

Oni su izveli operacije "čišćenja" u konzulatu i rezidenciji konzula u Istanbulu do 17. oktobra i napustili Tursku tri dana kasnije.

"Činjenica da je tim za čišćenje stigao iz Saudijske Arabije devet dana posle ubistva sugerise da je Kašogijevo ubistvo izvedeno uz znanje najviših saudijskih zvaničnika", trvrdi turski zvaničnik.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. nov 2018, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

novinar

ubiti coveka pred kamerama a sada se iscudjavaju koje to mogao uradit?da vlast nezna ko je naredio ubistvo?tu se nesme nista uradit bez znanja princa.bit ce jakih kritika i nista vise.

(ponedeljak, 05. nov 2018, 13:30) - Воронцов [neregistrovani]

Очекивано да ће скривати доказе

Вероватно се нису ни надали да ће се за страшни злочин и сазнати.