Deklaracija o informisanju i demokratiji

Komisija sastavljena od uglednih svetskih ličnosti, a formirana na inicijativu organizacije Reporteri bez granica (RSF) objavila je Međunarodnu deklaraciju o informacijama i demokratiji, koja uspostavlja demokratske garancije za pouzdano informisanje u eri interneta.

U apelu Komisije, koji je objavljen u vodećim svetskim medijima, navodi se da je globalni informacioni i komunikacioni prostor zajedničko dobro čovečanstva i kao takvo mora biti zaštićeno kako bi se olakšala sloboda izražavanja i mišljenja uz poštovanje pluralizma, slobode, dostojanstva i tolerancije.

Komisiju čini 25 intelektualaca, među kojima su ekonomista Džozef Stiglic, pisac Mario Vargas Ljosa, a na čelu sa Kristofom Delorom, generalnim sekretarom RSF i nobelovkom Širin Ebadi.

Oni pozivaju političke lidere da o tome razgovaraju tokom Pariskog mirovnog foruma 11. novembra.

"Pozivamo lidere dobre volje na svim kontinentima da preduzmu akciju radi promovisanja demokratskih modela i otvorene javne debate u kojoj građani mogu da donose odluke na osnovu činjenica", navodi se u tekstu apela, saopštio je RSF.

U dokumentu se još ističe da je sloboda izražavanja pravo pojedinaca, a da subjekti koji doprinose strukturi informacije i komunikacije moraju da poštuju osnovne principe i da budu otporni na manipulacije.

Deklaracija afrirmiše socijalnu funkciju novinarstva, funkciju koja opravdava posebne napore da se osigura njegova finansijska održivost, kaže se u saopštenju RSF i dodaje da je uloga novinarstva da bude "treća strana od poverenja" za društvo.

Zadaci novinara 

Zadatak novinara je, kako se kaže, da izveštavaju o realnosti, ne samo da prikazuju događaje, već i da objašnjavaju kompleksne situacije i promene, razmišljaju o pozitivnim i negativnim aspektima ljudskog delovanja i omoguće javnosti da napravi razliku između važnog od trivijalnog.

Sloboda i bezbednost novinara, nezavisnost vesti i informacija i poštovanje novinarske etike su ključni uslovi za novinarsku praksu, bez obzira na status onih koji je obavljaju.

U saopštenju se navodi da 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima usvojene u Parizu, Međunarodna deklaracija o informacijama i demokratiji uspostavlja osnovne principe za globalni i komunikacioni prostor koja svoju preambulu definiše kao "zajedničko dobro čovečanstva".

Upravljanje ovim prostorom je "odgovornost čovečanstva u celosti kroz demokratske institucije", piše u preambuli.

Dokument na šest strana uspostavlja demokratske garancije za slobodu, nezavinost, pluralizam i pouzdanost informisanja u vreme globalizacije, digitalizacije i destabilizacije javnog prostora.

Deklaracija, kako se navodi, treba da uspostavi referentnu tačku koja će mobilisati sve one koji su posvećeni odbrani slobodnog i pluralističkog javnog prostora koji je od ključnog značaja za demokratiju.

broj komentara 0 pošalji komentar