Počelo obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata

Nedelja obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata počela je ceremonijom u katedrali u Strazburu, kojoj su prisustvovali predsednici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Frank Valter Štajnmajer.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da je pred Emanuelom Makronom nedelja istorijskog obeležavanja godišnjice i intenzivne diplomatije.

Francuski predsednik će na mirovnom skupu u Parizu ugostiti više od 60 svetskih lidera, među kojima je i predsednik Aleksandar Vučić. 

Makron je večeras, zajedno sa suprugom Brižit, stigao u Strazbur na koncert u katedrali, posvećen evropskom miru.

Potom su se Makron i Štajnmajer uputili ka zamku u Strazburu, kako bi pozdravili građane. 

U petak, francuski predsednik položiće vence zajedno sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Alberu, gradu na severu Francuske, kako bi odao poštu britanskim vojnicima koji su poginuli u bici za Somu. 

Makron će u subotu, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, održati zajedničku ceremoniju u vagonu u kojem je 1918. godine potpisano primirje. 

Kulminacija nedelje je komemoracija u nedelju, 11. novembra, kada će minut ćutanja simbolično biti održan u 11 časova – u vreme kada je primirje potpisano.

Takođe, na ceremoniji 11. novembra i otvaranju Pariskog mirovnog foruma očekuje se prisustvo više desetina predsednika država i vlada, među kojima su i predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp.

Tramp i Putin bi trebalo i da se sastanu tokom boravka u Parizu, a Rojters predviđa da će Putin pokušati da, između ostalog, razgovara o planovima SAD da se povuku iz ugovora o kontroli naoružanja iz 1987. godine.

Agencija napominje da je pitanje da li je Makron taj koji uspeva da spoji dvojicu lidera ili Tramp, koji bi mogao da pokuša da preuzme zasluge. 

Obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata prisustvovaće i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Međutim, palestinski predsednik Mahmud Abas poslaće premijera Ramija Hamdala na ceremoniju, što je ugušilo spekulacije da bi mirovni forum mogao da dovede do održavanja prvog produktivnog sastanka od 2015. godine između lidera Izraela i Palestine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. nov 2018, 00:37) - anonymous [neregistrovani]

Pobednici

U Parizu ce ucestvovati pobednici u prvom svetskom ratu. Znaci,Srbija ,Francuska,Italija,Engleska,Rusija,SAD. Mozda ce tamo biti i predstavnici porazenih( Austrija i Nemacka). ali sigurno nece biti tadasnjih satelita Austrije i Nemacke kao sto su Hrvati . Kada bi njihovi predstavnici bili na tom obelezavanju to bi bila uvreda za taj jubilej.