Matarela: Koreni Prvog svetskog rata su u agresivnom nacionalizmu

Italijanski predsednik Serđo Matarela podsetio je da su koreni Prvog svetskog rata bili u "agresivnom nacionalizmu" i pozvao mlade da se sećaju tog sukoba "u nastojanju za mirnim suživotom".

Matarela je prisustvovao ceremonijama u nekoliko italijanskih gradova, a koje su deo jednonedeljnog obeležavanja stogodišnjice od potpisivanja primirja u Velikom ratu, prenosi AP.

Jedna od tih ceremonija održana je u Trstu, gradu koji se nalazi nedaleko od mesta gde se održala jedna od finalnih, najsmrtonosnijih bitaka između italijanskih vojnika i trupa Austrougarske.

Prema rečima Matarele, rat je pokazao "nesposobnost vladajuće klase da na miran način obuzda nacionalne težnje i interese".

Kako je rekao, "aktivno sećanje" na žrtve ratova može da ojača slobodu i mirni suživot kao "nepovratni izbor za građane Evrope".

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 04. nov 2018, 23:03) - Воронцов [neregistrovani]

У Првом светском рату доминантна је била капиталистичка грабежљивост

До рата је дошло због претензија Централних сила на туђе територије. А онда је национализам пратио ратне подухвате јер национална мржња се користи за потстицање непријатељстава. У Другом светском рату до изражаја су дошле расистичке идеологије и расистичка мржња која је тражила уништења целих народа.