Amerika dva dana uoči izbora

Dva dana ostala su do izbora u Americi na kojima građani biraju sve članove Predstavničkog doma Kongresa, 33 senatora i 36 guvernera. Veliko interesovanje za ove izbore vlada u američkoj, ali i svetskoj javnosti. Prognoze pokazuju da bi Republikanci mogli da zadrže prednost u Senatu a izgube većinu u Predstavničkom domu. U izbornu trku uključili su se i sadašnji i bivši predsednik Donald Tramp i Barak Obama.

Američki predsednik obilazi svakodnevno po najmanje dve savezne države i kao glavni adut ističe poboljšanu ekonomsku situaciju – za šta zasluge, pre svega, pripisuje sebi i republiknacima u Kongresu.

Na ruku mu idu i najnoviji podaci da je u oktobru u Sjedinjenim Državama otvoreno 250.000 novih radnih mesta. Tramp takođe podseća da je ispunio gotovo sva predizborna obećanja.

"Pod republikanskim vođstvom Amerika je ponovo poštovana zemlja. Amerika ponovo pobeđuje. Razlog zato je što smo konačno stavili Ameriku na prvo mesto", rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Sa druge strane, demokrate ukazuju da je za dve godine vladavine Tramp dodatno podelio Ameriku i produbio rasne i socijalane razlike. Bivši predsednik Barak Obama smatra da tako nešto nije viđeno u skorijoj američkoj istoriji.

"Ono što nismo videli, barem za mog života, je pristup u kojem osobe na najvišim pozicijama u vladi, osobe za koju smo našu decu učili da se ugledaju na njih, flagrantno, neprestano i besramno lažu. Jednostavno govore stvari koje nisu tačne i to nastavljaju da rade", kaže bivši predsednik SAD Barak Obama.

Niko se ne usuđuju da prognozira razultate izbora, ali vredno je pomenuti da je do sada poštom glasalo 27 miliona birača, sedam miliona više nego 2014. godine.

Postoje ozbiljne naznake da bi demokrate mogle da osvoje većinu u Predstavničkog domu, ali i da izgube dva mesta u Senatu čime bi se povećala premoć Republikanaca na 52 prema 48.

Šta bi takav ishod značio za sledeće dve godine Trampovog mandatata teško je reći u ovom trenutku, ali se može očekivati da će predsednik u tom slučaju još češće pribeći i do sada spornim predsedničkim ukazima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво