Erdogan: Nećemo dozvoliti eksploataciju gasa kod Kipra

Ankara neće dozvoliti eksploataciju rezervi gasa u vodama Turske i severnog Kipra na istočnom Mediteranu, poručio je Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći na ceremoniji mornarice, turski predsednik je istakao da greše one zemlje koje misle da mogu da izvode operacije u istočnom Sredozemnom moru ili Egejskom moru bez odobrenja Ankare.

"Nećemo dozvoliti pokušaje izvlačenja prirodnih resursa u našoj zemlji, Kipru ili na istočnom Mediteranu", rekao je turski predsednik.

Prošlog meseca, Turska se žalila da je grčko plovilo uznemiravalo turski istraživački brod zapadno od Kipra.

Grčka je te optužbe odbacila, optužujući Tursku da podstiče tenzije.

Veruje se da je istočni Mediteran bogat prirodnim gasom, a pokušaji da se odatle izvuku resursi, pojačali su tenzije između Turske i Grčke koja ima sporazum o odbrambenoj zaštiti s međunarodnom priznatom vladom kiparskih Grka, napominje Rojters.

Kipar je podeljen na severoistočni, turski deo i južni, grčki deo 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju na Kipar i okupirala severni deo ostrva.

Tada je došlo do uspostavljanja delimično autonomnog režima u okupiranim delovima na severu ostrva.

Turski deo Kipra proglasio je nezavisnost 1983. godine, koju međutim samo Turska priznaje.

Ostrvo je podeljeno na četiri dela: Kiparsku Republiku na jugu, Tursku Republiku Severni Kipar (koji priznaje samo Turska) na severu ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja deli ostrvo na dva dela i dve suverene baze, nad kojima je Velika Britanija zadržala kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra.

broj komentara 0 pošalji komentar