Građani Nove Kaledonije glasali protiv nezavisnosti

Preliminarni rezultati današnjeg referenduma o nezavisnosti u Novoj Kaledoniji pokazuju da se većina glasača izjasnila za očuvanje veza s Francuskom.

Prema rezultatima sa 202 od 284 glasačka mesta, protiv nezavisnosti od Francuske glasalo je 60 odsto građana koji su izašli na birališta na toj francuskoj prekomorskoj teritoriji u Tihom okeanu, saopštila je Kancelarija francuskog Visokog komesara, prenosi AP.

Do sada je prebrojano 123.000 glasova, dok je na referendum pozvano da izađe 174.000 glasača kako bi odgovorili na pitanje: "Da li želite da Nova Kaledonija stekne pun suverenitet i da postane nezavisna?".

Nova Kaledonija je, inače, teritorija Francuske od sredine 19. veka i na tom arhipelagu živi oko 270.000 ljudi.

Izlaznost je na današnjem referendumu bila toliko velika da su neka birališta u Numei, prestonici Nove Kaledonije, morala da ostanu otvorena sat vremena duže nego što je planirano – zbog dugih redova ljudi koji su čekali da glasaju, navodi se u saopštenju Kancelarije.

U saopštenju se navodi i da je došlo do manjih incidenata u Numei dok su glasovi prebrojavani, pri čemu je zapaljeno sedam automobila, dok je u dva slučaja prijavljeno je gađanje kamenjem. Ipak, glasanje je, generalno, proteklo mirno.

Ova teritorija, inače, uživa visok nivo autonomije, ali od Francuske dobija 1,3 milijarde evra godišnje kroz subvencije za odbranu, policiju, spoljne poslove, pravosuđe i obrazovanje. 

Mnogi se plaše da bi nezavisnost narušila ekonomiju Nove Kaledonije.

Referendum je rezultat procesa koji je počeo pre tri decenije s ciljem okončanja nasilja između pristalica i protivnika nezavisnosti od Francuske.

U sukobima dve struje život je tada izgubilo više od 70 ljudi, a to je 1988. godine dovelo do sporazuma između autohtonih Kanaka, koji se zalažu za nezavisnost, i evropskih došljaka, koji su za ostanak pod francuskim suverenitetom.

Ako se potvrdi da je ishod današnjeg referenduma negativan, Nova Kaledonija će imati još dve prilike da se izjasni o svom statusu do 2022. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je većina građana u Novoj Kaledoniji koji su izašli na referendum o nezavisnosti odlučila da ostane deo Francuske, i istakao da je jedini dalji put - dijalog o budućnosti tog južnopacifičkog arhipelaga koji je u sastavu Francuske od 1853.

Makron je to rekao u televizijskom obraćanju, a francuski premijer Eduar Filip sastaće se sa zvaničnicima u Novoj Kaledonji kako bi razgovarali o planovima za budućnost, prenosi AP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво