Građani Nove Kaledonije glasali protiv nezavisnosti

Preliminarni rezultati današnjeg referenduma o nezavisnosti u Novoj Kaledoniji pokazuju da se većina glasača izjasnila za očuvanje veza s Francuskom.

Prema rezultatima sa 202 od 284 glasačka mesta, protiv nezavisnosti od Francuske glasalo je 60 odsto građana koji su izašli na birališta na toj francuskoj prekomorskoj teritoriji u Tihom okeanu, saopštila je Kancelarija francuskog Visokog komesara, prenosi AP.

Do sada je prebrojano 123.000 glasova, dok je na referendum pozvano da izađe 174.000 glasača kako bi odgovorili na pitanje: "Da li želite da Nova Kaledonija stekne pun suverenitet i da postane nezavisna?".

Nova Kaledonija je, inače, teritorija Francuske od sredine 19. veka i na tom arhipelagu živi oko 270.000 ljudi.

Izlaznost je na današnjem referendumu bila toliko velika da su neka birališta u Numei, prestonici Nove Kaledonije, morala da ostanu otvorena sat vremena duže nego što je planirano – zbog dugih redova ljudi koji su čekali da glasaju, navodi se u saopštenju Kancelarije.

U saopštenju se navodi i da je došlo do manjih incidenata u Numei dok su glasovi prebrojavani, pri čemu je zapaljeno sedam automobila, dok je u dva slučaja prijavljeno je gađanje kamenjem. Ipak, glasanje je, generalno, proteklo mirno.

Ova teritorija, inače, uživa visok nivo autonomije, ali od Francuske dobija 1,3 milijarde evra godišnje kroz subvencije za odbranu, policiju, spoljne poslove, pravosuđe i obrazovanje. 

Mnogi se plaše da bi nezavisnost narušila ekonomiju Nove Kaledonije.

Referendum je rezultat procesa koji je počeo pre tri decenije s ciljem okončanja nasilja između pristalica i protivnika nezavisnosti od Francuske.

U sukobima dve struje život je tada izgubilo više od 70 ljudi, a to je 1988. godine dovelo do sporazuma između autohtonih Kanaka, koji se zalažu za nezavisnost, i evropskih došljaka, koji su za ostanak pod francuskim suverenitetom.

Ako se potvrdi da je ishod današnjeg referenduma negativan, Nova Kaledonija će imati još dve prilike da se izjasni o svom statusu do 2022. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je većina građana u Novoj Kaledoniji koji su izašli na referendum o nezavisnosti odlučila da ostane deo Francuske, i istakao da je jedini dalji put - dijalog o budućnosti tog južnopacifičkog arhipelaga koji je u sastavu Francuske od 1853.

Makron je to rekao u televizijskom obraćanju, a francuski premijer Eduar Filip sastaće se sa zvaničnicima u Novoj Kaledonji kako bi razgovarali o planovima za budućnost, prenosi AP.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 04. nov 2018, 16:01) - anonymous [neregistrovani]

Ne žive oni od Francuske

Nova Kaledonija ima BND od 10 milijardi dolara i bruto primanja od 39 000 $ po stanovniku, maltene bolje nego u Francuskoj. Šta više, ima između 20 i 30% svetskih rezervi nikla. Tako da nema šanse da ih Francuzi ispuste. Referendum nije nikako mogao uspeti, jer su francuzi doveli oko 100 000 dodatnih stanovnika (+30%) u zadnje 30 godine tako da domoroci su postali manjina. Da ne pričam o pomorskim bazama u sred Tihog okeana. Tako se to radi, a ne samo batinama i praznim pričama, kao kod nas za Kosovo.

(nedelja, 04. nov 2018, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

pametno

Sto bi se odvajali kada ih Francuska bukvalno izdrzava. Oni slabo sta rade osim turizma. Pametni ljudi, sto bi ujedali ruku koja ih hrani. Ja bih rekao da bi pre uspeo referendum u Francuskoj kad bi gradjane Francuske pitali da li i dalje zele da izdrzavaju ove u Novoj Kaledoniji ili zele da se Francuska nekako odvoji od njih.

(nedelja, 04. nov 2018, 14:08) - PP [neregistrovani]

Pamet

Tako je, pamet a ne nacionalizam.
Kako je narodu bolje živjeti to treba misliti i ceniti.
Čestitam.