Nova Kaledonija glasa o nezavisnosti od Francuske

U Novoj Kaledoniji otvorena su birališta na kojima građani glasaju na referendumu o nezavisnosti te francuske prekomorske teritorije u Tihom okeanu. Pravo glasa ima 174.000 ljudi, a glasanje će trajati 10 sati.

Građanima je postavljeno je pitanje da li žele da Nova Kaledonija dobije potpunu suverenost i postane nezavisna, a posmatrači smatraju da će glasači verovatno odabrati da ostanu uz Francusku.

Teritorija uživa visok nivo autonomije, ali od Francuske dobija 1,3 milijarde evra godišnje kroz subvencije za odbranu, policiju, spoljne poslove, pravosuđe i obrazovanje.

Mnogi se plaše da bi nezavisnost narušila ekonomiju Nove Kaledonije.

Referendum je rezultat procesa koji je počeo pre tri decenije u cilju okončanja nasilja između pristalica i protivnika nezavisnosti od Francuske.

U sukobima dve struje život je izgubilo više od 70 osoba, a to je 1988. godine dovelo do sporazuma između autohtonih Kanaka koji se zalažu za nezavisnost i evropskih došljaka koji su prisniji ideji ostanka pri Francuskoj.

Ukoliko ishod referenduma bude negativan, Nova Kaledonija će imati još dve prilike da se izjasni o svom statusu do 2022. godine.

Na arhipelagu živi oko 270.000 ljudi, navodi AP.

broj komentara 0 pošalji komentar