Na šta su sve političari spremni kako bi se približili biračima

Kada je nedavno britanska premijerka Tereza Mej zaigrala uz melodiju grupe Aba, svetska javnost danima je brujala o tome iako je slično, neformalno ponašanje političara postalo gotovo uobičajeno. Obeležilo je oba mandata Baraka Obame, a kamere su pratile i lovačke, sportske i muzičke veštine ruskog predsednika Vladimira Putina. I ne samo njegove. Poznavaoci kažu da je to način da se političari približe mlađim biračima, ali i da, posle nepopularnih poteza, povrate poverenje birača.

Od nadimaka "Druga čelična lejdi" i "britanska Merkel", s početka mandata, do kreatorke Mejbota, novog plesnog pokreta. Britanska premijerka novu titulu dobila je posle posete Africi.

"To može da bude unutrašnja potreba, trenutak iskazivanja ritma što može da bude zavisno od atmosfere, a s druge strane, jedan način ugađanja masi birača, jer je to vid ponašanja koji će većini da bude simpatičan", kaže  Vladislav Jovanović, bivši ambasador i ministar spoljnih poslova.

Simpatičan, ali i kritikovan - na šta je Tereza Mej odgovorila još jednim plesom. Makar na društvenim mrežama zasenio je kritike zbog nepostizanja dogovora s Briselom oko Bregzita, a poznavaoci, kažu da nije slučajno.

"Moramo da vodimo računa da je njena partija imala određene izazove u tom periodu i nekim mesecima ispred toga i da je verovatno i sama Tereza Mej, na neki način, želela da relaksira javnost. Na kraju krajeva, želela je da izađe iz svog okvira, jer je njen okvir dominantno pre toga bio jedan politički rigidan okvir", kaže Bojan Klačar iz Cesida. 

Ono što je javnost u slučaju britanske liderke iznenadilo, kod drugih se smatra uobičajenim političkim delovanjem.

"Bio sam oštar, kao i Kim. Preganjali smo se. A, onda smo se zaljubili. Pisao mi je prelepa pisma", rekao je američki predsednik Donald Tramp.

A baš sa te strane sveta neformalnost je menjala formalnost.

"Posle Drugog svetskog rata to se još više pojačalo, jer smo imali Ameriku raskomoćenu, veliku silu, a s druge strane imali smo novi blok socijalistički, gde je takođe formalnost bila nedovoljno dobro viđena. Prema tome, direktnost, poslovnost, opuštenost je nešto što je preovlađivalo", kaže Vladislav Jovanović.

"Vrlo verovatno da sve te poteze koji su neformalniji potezi možemo da tumačimo kao želju da se političari, na neki način, približe mlađoj populaciji koja govori bitno drugačijim jezikom nego je govor političara i od onoga što su zapravo političke stranke u celini. Mlađi birači ne razumeju ono što su neki davnašnji postulati partija", kaže Klačar.

Sagovornici dodaju i da takvim potezima sigurno prethode ozbiljna ispitivanja javnog mnjenja. Da su u slučaju Tereze Mej prognozirali veliku medijsku pažnju, znak da su pogodili bio bi i kasniji potez čelnika Evropske komisije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво