Eksplozivne naprave poslate Klintonovima i Obami, uklonjen sumnjiv paket iz Si-En-Ena

Dve eksplozivne naprave poslate su poštom kancelarijama bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i bivše državne sekretarke Hilari Klinton, saopštila je Tajna služba, prenosi Njujork tajms. Prostorije Si-En-Ena u Njujorku bile su evakuisane zbog sumnjivog paketa.

Istražitelji veruju da naprave imaju veze sa napravom koja je pronađena u ponedeljak u kući milijardera Džordža Sorosa.

Tajna služba je najpre u saopštenju navela da je presrela dva sumnjiva paketa poslata štićenicima Tajne službe, Klintonovima i Obami. 

Napravu adresiranu na Hilari Klinton pronašao je tehničar koji pregleda poštu u njenoj kancelariji, a napravu poslatu Obami presreo je pripadnik Tajne službe u Vašingtonu.

"Paketi su otkriveni tokom rutinskih procedura i tretirani su kao potencijalne eksplozivne naprave", piše u saopštenju i dodaje se da Klintonovi i Obama nisu bili ugroženi i da nije postojao rizik da im paketi budu isporučeni.

Pokrenuta je opsežna istraga u kojoj će učestvovati svi raspoloživi federalni, državni i lokalni resursi kako bi se otkrio pošiljalac.

Bela kuća se oglasila saopštenjem u kojem je osudila pokušaj napada na Obamu i Klintonove ističući da su takvi teroristički akti neprihvatljivi. Slanje sumnjivih paketa osudio je i predsednik Donald Tramp.

U međuvremenu je Rojters javio da je presretnut i sumnjiv paket upućen Beloj kući, ali je kasnije izvor upućen u situaciju potvrdio da se to nije dogodilo.

Nedugo zatim je i Si-En-En saopštio da su evakuisane njihove prostorije u Njujorku jer je stigao sumnjiv paket. AP prenosi da je najverovatnije u pitanju cevna bomba, a Rojters javlja da je paket bio namenjen bivšem direktoru CIA Džonu Brenanu, ali ne navodi više detalja. 

Kontradiverzione ekipe su saopštile da su bezbedno uklonile paket. Uz paket je pronađena i koverta sa belim praškom.

Tokom dana su mnogi zvaničnici saopštili da su sumnjivi paketi poslati na njihove adrese, a među njima je i guvrner Njujorka Andrej Kuomo. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се