Rohani: Rijad ne bi ubio Kašogija bez zaštite SAD

Zvaničnici Rijada odbili su zahtev Turske koja je tražila da u sklopu istrage pretraži bunar koji se nalazi u bašti rezidencije saudijskog konzulata u Istanbulu. Predsednik Irana Hasan Rohani smatra da Saudijska Arabija ne bi ubila istaknutog novinara Džamala Kašogija bez zaštite SAD, prenela je iranska agencija "Irna".

"Niko ne može da zamisli da je u današnjem svetu i novom veku svedok tako organizovanog i gnusnog ubistva. Mislim da se ta zemlja (Saudijska Arabija) ne bi usudila na takav zločin bez zaštite Amerike", istakao je iranski predsednik Hasan Rohani, prenela je agencija Rojters.

Iran i Saudijska Arabija su regionalni rivali i podržavaju suprotstavljene strane u konfliktima u Siriji i Jemenu, kao i različite političke frakcije u Iraku i Libanu, podseća agencija.

Vašington planira da uspostavi sankcije Iranu 4. novembra, s ciljem da spreči iransku umešanost u konfliktima u Siriji i Iraku.

Mediji su ranije naveli da je telo ubijenog Džamala Kašogija raskomadano i bačeno u bunar koji se nalazi u rezidenciji saudijskog konzula u Istanbulu, a zvaničnici Rijada odbili su zahtev Turske koja je tražila da u sklopu istrage pretraži bunar.

Ranije danas je predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da je Turska odlučna da ne dozvoli da svi odgovorni za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija izbegnu pravdu.

Najavio je da će Turska podeliti sve dokaze do kojih dođe u istrazi o ubistvu na transparentan način, preneo je AP.

Saudijska Arabija je nakon dve nedelje negiranja, tokom vikenda saopštila da je Kašogi ipak ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара