Erdogan: Jaki dokazi da je ubistvo Kašogija planirano

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da postoje jaki dokazi da je ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu planirano, opisujući ga kao divljačko.

"Odgovornima za ubistvo saudijskog novinara Kašogija trebalo bi da se sudi u Turskoj, jer se ubistvo dogodilo u toj zemlji", rekao je Erdogan u parlamentu obraćajući se poslanicima svoje partije – stranke Pravde i razvoja.

"Pozivam saudijskog kralja i vrh administracije Saudijske Arabije da razmotre moj predlog. Oni će odlučiti o tome, ali ovo je moj predlog. To se dogodilo unutar granica naše države", dodao je Erdogan.

Istakao je da je "svirepo ubistvo Kašogija uvreda za celo čovečanstvo" i naglasio da se ono nije dogodilo spontano već da je bilo unapred planirano.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je petnaestoro stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je izneo tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu.

"Još se ne zna gde je telo"

Erdogan je naglasio da zahteva od Saudijske Arabije da otkrije nalogodavca Kašogijevog ubistva i identitet "lokalnog saradnika" koji je navodno preuzeo njegovo telo.

Rekao je da se još ne zna gde se Kašogijevo telo nalazi.

Erdogan je, bez obrazloženja, naglasio da ne sumnja u iskrenost saudijskog kralja Salmana, ali istakao da nije zadovoljan zato što je Rijad za ubistvo novinara okrivio "pojedine agente" te države.

S tim u vezi, naglasio je da Turska zahteva odgovore na pitanja ko je nalogodavac ubistva, zašto zgrada konzulata u Istanbulu nije odmah bila otvorena za istragu, već nekoliko dana nakon nestanka Kašogija, zašto su objavljivana protivrečna saopštenja o tom slučaju, kao i ko je lokalni saradnik koji je navodno preuzelo Kašogijevo telo.

Vlada Saudijske Arabije je nakon sastanka kojim je predsedavao kralj Salman saopštila da će pozvati na odgovornost sve odgovorne za ubistvo novinara Džamala Kašogija, ali i one koji nisu ispunili svoje obaveze.

Inače, Saudijska Arabija je nakon dve nedelje negiranja, tokom vikenda saopštila da je Kašogi ipak ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво