EU pozvala Trampa da razmisli o posledicama napuštanja nuklearnog sporazuma

Evropska unija pozvala je američkog predsednika Donalda Trampa da razmisli o mogućim posledicama koje bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom imalo po američke građane i svet.

Osim što pozivaju Rusiju da ostane pri Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, države Evropske unije takođe očekuju "da SAD uzmu u obzir posledice njihovog mogućeg povlačenja iz INF po sopstvenu bezbednost, po bezbednost svojih saveznika i čitavog sveta", navodi se u saopštenju EU, prenosi AP.

Takođe se navodi da je taj sporazum bio ključan kamen temeljac evropske bezbednosti i strukture više od tri decenije i pomogao da se suzbije proliferacija oružja masovne destrukcije.

"Svetu ne treba još jedna trka u naoružanju koja nikome ne bi donela dobro, već suprotno, svima bi donela nestabilnost", poručuje EU.

Američki predsednik rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija "godinama" krši taj sporazum i taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Ranije danas, portparolka EU Maja Kocijančič navela je da EU poziva SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma i da se postaraju da se on "u potpunosti i dokazivo sprovodi".

"Mi smatramo da je nužno da SAD i Rusija vode konstruktivan dijalog kako bi očuvali sporazum", izjavila je Kocijančičeva na konferenciji za novinare.

Tas prenosi da je Kocijančičeva, upitana da li bi Rusija bila viđena kao krivac ako bi sporazum bio raskinut, rekla da postoji mnogo pitanja koja počinju sa "ako" i istakla da jedino može da kaže da EU od Rusije očekuje da "problemima pristupa u skladu sa ovim sporazumom, suštinski i transparentno".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво