Upozorenje iz Moskve: Povlačenje iz sporazuma može da izazove rat

Prva reagovanja iz Rusije nakon najave Donalda Trampa da će se SAD povući iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Vladimir Putin će tražiti objašnjenje o tom potezu SAD od američkog zvaničnika Džona Boltona. Konstantin Kosačev traži da se sazove sednica Saveta bezbednosti UN.

Povlačenje SAD iz sporazuma sa Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, moglo bi da izazove rat, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev i zatražio sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se razgovaralo o "kritičnoj situaciji".

"Zapadni saveznici SAD morali bi da naprave izbor – bilo da se odluče za isti put, što može dovesti do novog rata, ili da stanu na stranu zdravog razuma, sudeći po instinktu za samoodržavanje, jer jedva da bi neko preživeo nuklearni sukob, koji se približava nakon jednostrane odluke SAD", napisao je Kosačev na Fejsbuku, prenosi Tas.

Ocenio je i da bi trebalo da se održe konsultacije između četiri nuklearne sile (bez SAD) i da se hitno razgovara na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, kao i na sednici SB UN.

"Situacija je kritična i pretnje miru dobijaju poseban oblik", napisao je Kosačev.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će predsednik Rusije Vladimir Putin zatražiti od savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džona Boltona objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je ranije danas da smatra da taj sporazum ograničava planove Vašingtona da ostvari totalnu dominaciju. Prema njegovim rečima, Rusija se striktno pridržava tog sporazuma i više puta je proteklih godina ukazivala da ga SAD krše.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, ali nije ponudio nijedan primer tog kršenja.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas saopštio je da bi SAD trebalo da razmotre posledice svog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg – kako po Evropu, tako i po buduće napore u cilju razoružanja.

"Taj sporazum je... 30 godina bio važan stub naše evropske bezbednosne arhitekture", navodi se u Masovom saopštenju, prenosi Rojters.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво